Primavara-i bucuria noastra!…atunci putem consuma asa zise ” trufandale”, legume care pe timpul iernii nu sunt gasite.
Vom da o fuga in piata pentru a descoperi “noutatile” in materie de legume, desi gandul nostru inca de acasa este pentru a cumpara urzici care inebunesc piata cu mirosul de clorofila si a primavara.
Pentru unii dintre noi sunt considerate ” buruieni “, insa au multe calitati in bucatarie si efecte terapeutice.
Urzicile: ( mai ales zeama de urzica consumata )
- Vitaminizeaza organismul;
- Elimina starea de anemie;
- Echilibreaza sistemul de aparare al organismului;
- Curata sangele avand efect detoxifiant;
- Au efect benefic in bronsite si astm;
- Actioneaza impotriva viermilor intestinali;
- Au un aport natural de fier
- Zeama de urzici se foloseste la clatit parul ca sa devina bogat si matasos
Sunt multe moduri de a gati urzicile, dar vrem sa ramanem fideli retetei originale ale bunicilor noastre.
Ingrediente urzici scazute
10 gramezi de urzici sau 1kg ( trebuie cantitate mare deoarece scad in timpul fierberii )
50 ml ulei vegetal
3 catei usturoi
100 ml smantana gatit ( atunci cand nu vrem urzici de post )
2 linguri faina ( ptr a ingrosa sosul de urzici )
1 radacina hrean ras fin ( pentru decor si gust )
sare
piper ( optional )
Cum vom face urzici scazute
Urzicile le vom curata de codite si spala sub jet de apa rece, apoi le punem la oparit intr-o oala incapatoare cu 3 l apa si o lingura de sare pentru 30 minute ( nu prea mult deoarece sunt fragede si se inmoaie repede ).
Zeama rezultata de la fiert urzicile nu se va arunca ( se va folosi pentru sos si consumata ca atare ).
Dupa ce urzicile au fiert, le vom scoate la scurs intr-o strecuratoare pentru a se raci, apoi le dam printr-un blender impreuna cu usturoiul si o cescuta de zeama de la urzici.
Intr-o cratita de teflon punem la incins uleiul, adaugand faina amestecand-o energic cu un tel pentru a nu se forma cocoloase ( si a nu-i da voie sa devina bruna ).
Turnam imediat peste faina 1/2 l zeama urzica, amestecand cu telul pana se va desface bine si a obtine un fel de sos bechamel cu o consistenta de smantana subtire ( lasand sa dea 1-2 clocote ).
Adaugam piureul de urzici obtinut, amestecandu-l cu telul pana se va incorpora in sos ( lasand sa mai dea in cateva clocote ).
Asezonam cu sare dupa gust, apoi adaugam si smantana de gatit ( asta daca nu dorim urzici de post ).
Daca urzicile scazute vor avea o consistenta mai vascoasa, mai putem adauga putina zeama de urzica si lasa sa mai fiarba 2-3 minute.
Se va servi in farfurii adanci decorate cu hrean fin razuit pe razatoare mica, cu mamaliguta calda sau paine prajita.
Trucuri si idei
Urzicile scazute merg foarte bine ca o garnitura la niste oua ochi.
POFTA BUNA !!!