Urzici scazute

Primavara-i bucuria noastra!…atunci putem consuma asa zise ” trufandale”, legume care pe timpul iernii nu sunt gasite.

Vom da o fuga in piata pentru a descoperi “noutatile” in materie de legume, desi gandul nostru inca de acasa este pentru a cumpara urzici care inebunesc piata cu mirosul de clorofila si a primavara.

Pentru unii dintre noi sunt considerate ” buruieni “, insa au multe calitati in bucatarie si efecte terapeutice.

Urzicile: ( mai ales zeama de urzica consumata )

  • Vitaminizeaza organismul;
  • Elimina starea de anemie;
  • Echilibreaza sistemul de aparare al organismului;
  • Curata sangele avand efect detoxifiant;
  • Au efect benefic in bronsite si astm;
  • Actioneaza impotriva viermilor intestinali;
  • Au un aport natural de fier
  • Zeama de urzici se foloseste la clatit parul ca sa devina bogat si matasos

Sunt multe moduri de a gati urzicile, dar vrem sa ramanem  fideli retetei originale ale bunicilor noastre.

Ingrediente urzici scazute

10 gramezi de urzici sau 1kg  ( trebuie cantitate mare deoarece scad in timpul fierberii )

50 ml ulei vegetal

3 catei usturoi

100 ml smantana gatit ( atunci cand nu vrem urzici de post )

2 linguri faina ( ptr a ingrosa sosul de urzici )

1 radacina hrean ras fin ( pentru decor si gust )

sare

piper ( optional )

Cum vom face urzici scazute

Urzicile le vom curata de codite si spala sub jet de apa rece, apoi le punem la oparit intr-o oala incapatoare cu 3 l apa si o lingura de sare pentru 30 minute ( nu prea mult deoarece sunt fragede si se inmoaie repede ).

Zeama rezultata de la fiert urzicile nu se va arunca ( se va folosi pentru sos si consumata ca atare ).

Dupa ce urzicile au fiert, le vom scoate la scurs intr-o strecuratoare pentru a se raci, apoi le dam printr-un blender impreuna cu usturoiul si o cescuta de zeama de la urzici.

Intr-o cratita de teflon punem la incins uleiul, adaugand faina amestecand-o energic cu un tel pentru a nu se forma cocoloase ( si a nu-i da voie sa devina bruna ).

Turnam imediat peste faina 1/2 l zeama urzica, amestecand cu telul pana se va desface bine si a obtine un fel de sos bechamel cu o consistenta de smantana subtire ( lasand sa dea 1-2 clocote ).

Adaugam piureul de urzici obtinut, amestecandu-l cu telul pana se va incorpora in sos ( lasand sa mai dea in cateva clocote ).

Asezonam cu sare dupa gust, apoi adaugam si smantana de gatit ( asta daca nu dorim urzici de post  ).

Daca urzicile scazute vor avea o consistenta mai vascoasa, mai putem adauga putina zeama de urzica si lasa sa mai fiarba 2-3 minute.

Se va servi in farfurii adanci decorate cu hrean fin razuit pe razatoare mica, cu mamaliguta calda sau paine prajita.

Trucuri si idei

Urzicile scazute merg foarte bine ca o garnitura la niste oua ochi.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto