Varza a la Cluj este o reteta traditionala zonei Ardealului, dar ” imprumutata ” si in alte regiuni din tara, inlocuind cu mare succes pofta de sarmale ( acestea necesitand multa munca ).
Este o reteta de pranz, adorata pentru gustul delicios de toate varstele, usor de facut.
Ingrediente varza a la Cluj (ptr 4 persoane )
1 varza proaspata sau murata ( cca 2 kg )
600 g carne tocata amestec ( sau ptr persoanele cu regim se poate folosi carne de vita sau pui )
3 cepe potrivite
100 g orez cu bob rotund ( optional )
3 rosii coapte ( ptr decor )
50 ml ulei vegetal
100 g smantan grasa
1/2 legatura patrunjel proaspat ( decor )
condimente naturale: piper, cimbru, foi de dafin etc..
sare
Cum se face varza a la Cluj
Orezul, spalat, scurs, il punem la fiert in apa cu sare, dupa metoda stiuta de fiecare gospodina, apoi lasat in asteptare ocupandu-ne de restul ingredientelor.
Varza, daca este proaspata, o vom desface in foi si oparita in apa cu sare, ptr cca 10 minute ( este mult mai sanatoasa, pregatindu-se mai usor), iar daca este murata, aceasta se va spala in apa calduta ( ptr a se elimina din sare si acreala ), apoi taiata fideluta si pusa intr-un bol.
Ceapa curatata de coaja si taiata marunt, o punem la calit intr-o tigaie de teflon cu peretii inalti ( doar cat sa devina sticloasa, nu prajita ), apoi adaugam carnea tocata, amestecand cu o spatula in mod constant ( pentru a se desface si a nu ramane cocoloase de carne ), adaugand cate putina apa calduta pentru a se gati si carnea.
Dupa ce se va elimina lichidul acumulat in tigaie de la ingrediente, asezonam amestecul dupa gust si preferinta cu sare, piper sau alte condimente naturale ( cimbru, foi dafin etc.. ).
Intr-un vas Jena rotund cu diametrul de 24 cm, punem 2-3 linguri de ulei, apoi adaugam un pat de varza tocata, un strat de orez, un strat de carne, continuand asa pana se vor termina ingredientele ( ultimul strat fiind de varza ).
Rosiile vor fi taiate felii rotunde, adaugate deasupra, urmand sa introducem vasul in cuptorul preincalzit la 190 grade, pentru cca 25-30 minute ( atat cat se va forma o crusta de rumenit ).
Varza a la Cluj se va servi calduta, decorata cu cateva linguri de smantana si patrunjel verde tocat ca si decor apetisant.
POFTA BUNA !!