Vinete cu cascaval la cuptor

Stim ca trebuie sa mancam cat mai multe legume si fructe si ca acestea trebuie sa ocupe jumatate din farfurie la masa.

Ca sa nu ne plictisim de ele ne trebuie diversitate si in felul in care le consumam (crude, fierte, coapte, pasate etc.. ), de aceea ne-am oprit la a gati vinete ( chiar daca sezonul lor este toamna si noi ne aflam in plin sezon de vara, se gasesc in supermarket in orice moment ), fie ca le mancam fara sau cu coaja, vinetele sunt bogate in nutrienti, versatile in bucatarie si absolut delicioase.

Ingrediente vinete cu cascaval la cuptor

2 vinete mijlocii

3 catei de usturoi

200 g cascaval de consistenta tare

200 ml suc de rosii

1/2 lamaie ( sucul )

1 lingura ulei( ptr usturoi )

50 g unt ( ptr uns vasul )

3 linguri de pesmet (ptr tapetat vasul)

1 lingurita oregano uscat

sare, piper

Cum se fac vinete cu cascaval la cuptor

Curatam vanata  ( ca pe o zebra ), apoi le taiem in rondele groase de 1 cm,  le punem in apa rece cu zeama de lamaie ( pentru a nu se oxida, cat ne ocupam de restul ingredientelor ).

Cateii de usturoi pe care-i curatam de coaja, ii pisam cu sare, apoi freca cu ulei pana obtinem o pasta, adaugand sucul de rosii, 100 g cascaval ras pe razatoarea mare. si oregano uscat.

Intr-un vas termorezistent, uns cu unt si tapetat cu pesmet punem cate un strat de vinete ( pe care le-am scos la scurs cu 10 minute inainte de folosire), adaugam din sosul obtinut din usturoi, suc de rosii si cascaval, repetand straturile pana terminam ingredientele.

Dam vasul termorezistent in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 30 minute, pana se intrepatrund vinetele si se vor inmuia suficient ( proba se va face cu o furculita, daca intra usor in vanata, inseamna ca aceasta s-a gatit).

La sfarsit cand preparatul este gata, stingem cuptorul, adaugam restul de cascaval ras deasupra ( 100 g ) pentru a se topi si gratina.

Daca dorim ca portia  sa isi pastreze forma, trebuie sa lasam preparatul in vasul termorezistent,  ( cca 20 minute), apoi poate fi portionat, si decorat cu patrunjel proaspat tocat fin.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto