Si pentru ca postul de dinaintea Pastelui se apropie cu pasi repezi, nu ne ramane decat sa ne “jucam” cu niste retete, la care vom folosi de data aceasta legume proaspete variate, bineinteles ca trebuie tinut cont si de gustul si peferinta membrilor familiei.
Ingrediente vinete cu sos de busuioc
3 vinete lungi
1/2 kg rosii ( sau 500 ml suc de rosii )ptr sos
5 linguri ulei vegeal de floarea soarelui ( 4 linguri ptr prajit vinete si 1 lingura ptr sos busuioc )
1 lingurita zahar ( optional, daca mancarea nu se consuma de persoanele cu diabet ) ptr sos
4 catei de usturoi ( ptr sos )
100 g faina alba ( ptr tavalit vinetele )
100 g busuioc proaspat ( sau o mana buna de frunze proaspete ) ptr sos
sare, piper ( ptr sos )
Cum se fac vinete cu sos de busuioc
Vinetele se vor spala , sterge, apoi li se va indeparta coturul, urmand a fi taiate felii rotunde de cca 2-3 cm.
Pentru a fi cat mai sanatoase, feliile de vinete, se vor opari in apa clocotita cu sare, pret de 1-2 secunde.
Dupa ce au fost oparite, se vor scoate la scurs si racit intr-o strecuratoare, pentru cca 5-6 minute.
Intr-o tigaie de teflon cu uleiul bine incins, se vor pune feliile de vinete la prajit ( doar putin,… 1 minut pe fiecare parte ), trecute in prealabil fiecare prin faina alba, apoi scuturate bine de surplusul de faina.
Dupa prajire, feliile de vanata, se vor transfera pe o hartie absorbanta de bucatarie ( pentru a se elimina surplusul de ulei ).
Intre timp se va pregati sosul de busuioc.
In tigaia de teflon in care s-au prajit feliile de vinete, se va adauga 1 lingura de ulei, apoi usturoiul curatat si taiat felii subtiri, la calit cca 1-2 secunde ( cat va aroma uleiul ), amestecandu-se continuu.
Rosiile, decojite de pielita, se vor tocata marunt si, impreuna cu sucul lasat, se vor adauga peste usturoi ( sau putem folosi suc de rosii ), urmand zaharul, sarea, piperul dupa gust si frunzele de busuioc tocat foarte marunt.
Se va lasa totul sa fiarba la foc domol, acoperind cratita cu un capac ( cca 10-15 minute, cat se va ingrosa sosul ).
Vinetele prajite, se vor servi asezate pe un platou cu sosul de busuioc alaturi intr-un bol, sau servite individual in farfurii intinse cu sosul de busuioc peste ( dupa preferinta i gust ).
Pentru un aspect apetisant, se va presara si niste verdeata ( patrunjel proaspat tocat ).
POFTA BUNA !!