Vinete umplute cu legume

Fiecare stim cat de importante sunt legumele in viata noastra,.. pentru sanatatea noastra. Mereu cautam retete in care macar 2-3 legume sa faca parte din ea, pe langa carne, pentru ca organismul are nevoie si de proteine.

Vom face o reteta de vinete umplute, in care adaugam mai multe legume, imbunatatindu-le gustul cu cateva condimente naturale ( sare, piper, verdeata), perfecta pentru o cina rapida.

Ingrediente pentru vinete umplute

6 vinete potrivite

4 cepe potrivite

2 morcovi

1 radacina pastarnac

1/2 telina mica

1 ardei gras

6 catei usturoi

50 ml ulei vegetal

50 g unt ( pentru uns tava cuptor )

50 g pesmet

100 g cascaval consistenta tare ( optional )

200 g smantana grasa ( optional… pentru servit deasupra la  vinete umplute )

500 g rosii coapte

1 legatura patrunjel proaspat tocat

sare, piper

Cum facem vinete umplute

Dupa ce s-au ales vinete potrivit de mari, le taiem capatul dinspre coada, apoi in doua pe lungime.

Le vom scoate miezul (dar lasand pe fund si lateral miez ), sunt introduse intr-un vas cu apa clocotita ( pentru a iesi din amareala ), apoi  puse la scurs pe un blat de lucru cu o greutate deasupra ( pentru a se elimina tot lichidul  acumulat) pentru 30 minute, cat pregatim restul ingredientelor.

Radacinoasele ( pastarnacul, morcovul, telina) se vor curata cu un aparat special de legume, spala si apoi date pe razatoarea mare.

Ceapa se curata, se toaca marunt si se pune la calit ( nu prajit ) intr-o tigaie de teflon cu ulei incins,  ( atat cat devine translucida ), adaugandu-se pe pacurs usturoiul tocat fin,  ardeiul gras taiat fasii, amestecand in mod constant. Urmeaza apoi radacinoasele rase, apa si se lasa la inabusit cu un capac deasupra pentru cca 20 minute ( cat se vor inmuia si scadea lichidul).

La final asezonam compozitia cu sare, piper si patrunjelul tocat marunt.

Jumatatile de vinete se vor umple pe rand cu compozitia obtinuta, cu ajutorul unei linguri, apoi sunt asezate la rand intr-o  tava de aragaz, tapetata bine cu unt, este presarat pesmet pe fiecare si cascavalul ras.

Printre  vinetele umplute se vor adauga felii de rosii, apoi tava se va da in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 25-30 minute ( atat cat se vor rumeni si prinde o crusta).

Vinetele umplute se vor servi calde, pe farfurii individuale, alaturi de un orez basmatic, o salata verde si  cu cate 1-2 linguri de smantana deasupra.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto