Vita cu sos de smantana

Este o reteta dietica, datorita faptului ca, carnea de vitel este gatita inabusit, nu prajita.

Se poate servi cu un sos de smantana pentru persoanele care nu au probleme de sanatate si digestie, sau cu o garnitura de legume fierte sau putin sotate.

 

Ingrediente vita cu sos de smantana

1 kg muschi vitel ( sau pulpa vitel )

4 linguri ulei masline

1 ceapa

200 g smantana de gatit

50 g cascaval ( consistenta tare, sau parmezan ras )

100 ml vin alb

1/2 lamaie ( zeama )

1/2 legatura patrunjel proaspat

amestec de condimente naturale: sare, piper, salvie, chimen, dafin, cimbru etc..

Cum se face vita cu sos de smantana

Muschiul de vitel ( sau pulpa ), se va curata de pielita, spala, usca cu un prosop absorbant ( tamponata ), taiat in felii subtiri ( se va evita a fi batute cu ciocanul de snitele, deoarece sut deja taiate subtiri ), apoi condimentate pe ambele parti, cu un amestec de condimente naturale speciale pentru carne de vita

Intr-o tigaie de teflon cu pereti inalti, se vor pune feliile de vitel la inabusit, in uleiul de masline cu putina apa ( din cand in cand se va adauga cate putin vin alb ), pentru cca 30 minute ( intorcandu-le pe ambele parti din cand in cand, pana se vor gati …intra cu usurinta varful furculitei in carne ).

In timp ce carnea de vitel se inabusa, separat in alta tigaie de teflon, se va pune la calit ceapa curatata si tocata marunt ( atat cat va deveni translucida ), cca 5 minute, adaugandu-se smantana si cascavalul  ras (sau parmezanul ras), amestecandu-se continuu cu o spatula si lasa sa de-a intr-un clocot-doua ( 10 minute ).

Sosul de smantana, se va asezona dupa gust cu sare piper si zeama de lamaie.

Fileurile de vitel inabusite, se vor repartiza in farfurii individuale, impreuna cu sosul de smantana, decorate cu patrunjel proaspat tocat fin.

Trucuri si idei

Fileurile de vita gatite inabusit, pot fi servite cu legume fierte ( putin sotate ), cu garnitura de orez sau piure de cartofi.

POFTA BUNA !!

Sursa foto