Daca toamna vrea sa “scape” de noi … noi o “tinem” cu mii de noduri, pana fructificam toate bunatatile oferite ( incepand de la compoturi; dulceturi; conserve pentru iarna etc.. ).
Din multiplele reteta de zacusca pe care le intalnim, fie spuse verbal sau gasite scrise prin diverite carti, reviste, vom alege sa facem o zacusca din ardei si gogosari.
Este o reteta simpla de facut, dupa reteta bunicii ( cu ingrediente simple si condimente naturale ), facuta in mod special intr-un ceaun de tuci.
Ingrediente pentru zacusca de gogosari
3 kg gogosari cruzi ( 1,5 kg gogosari copti )
1 kg ardei gras cruzi ( 500 g ardei copti )
1 kg ardei kapia ( 500 g ardei copti )
500 g ciuperci proaspete ( optional )
1 ardei verde iute ( pentru o zacusca picanta ) optional
1 kg ceapa
500 ml suc de rosii ( de consistenta groasa, aproape ca un bulion gros )
2 mere acrisoare sau dulci rase ( nu va mai provoca zacusca arsuri pe stomac si dureri de ficat )
1 frunza dafin
cateva boabe de piper ( 5-6 boabe )
sare
Cum se face zacusca de gogosari
Ardeii si gogosarii se vor pune la copt pe un gratar incins, apoi la aburit intr-un vas acoperit cu un capac si presarati cu sare.
Dupa ce se vor raci, se vor curata de pielita, seminte si cotoare, apoi sunt taiati in fasii ( mai inguste sau mai late, dupa gust ) sau dati prin masina de tocat.
Ceapa se va curata de coaja si se va taia pestisori ( julien ).
Daca vom folosi si ciuperci in zacusca ( optional ), acestea se vor fierbe in apa cu sare ( cca 20 minute ), dupa care sunt scurse si taiate felii subtiri sau in cuburi mici.
Merele se vor da pe razatoarea cu ochiurile mari ( rolul acestora in zacusca este important, va elimina din gustul de prajeli ).
Intr-un ceaun de tuci ( sau o oala cu fund dublu ), se va pune uleiul la incins, apoi ceapa la prajit ( lasata cat va deveni sticloasa ), urmata de ardeii si gogosarii pregatiti in prealabil ( cca 20 minute ), amestecandu-se continuu cu o lingura de lemn.
Se vor adauga si ciupercile ( optional ), sucul de rosii, ardeiul iute ( optional, pentru o zacusca picanta ), foaia de dafin, boabele de piper si sarea dupa gust, continuand fierberea ( cca 30-35 minute ).
Dupa ce zacusca de gogosari este scazuta suficient, se va da vasul la o parte de pe flacara, apoi se va pune in borcane mici ( 375 g ) curate si uscate, infiletate bine cu capac.
Borcanele urmeaza a fi sterilizate intr-o oala cu apa calduta ( deoarece borcanele sunt deja fierbinti ) cca 35-40 minute (din momentul cand apa incepe sa clocoteasca ).
In apa in care au fiert, borcanele se vor lasa la racit pana a doua zi, apoi se vor usca ( sterge ) cu un prosop absorbant de bucatarie, dupa care sunt etichetate si depozitate pe raft in camara, la loc uscat si racoros.
Zacusca de gogosari se poate servi ca atare sau se asociata cu un orez, cartofi fierti, paste, fripturi la gratar etc..
POFTA BUNA !!