Legume pentru tocane

Exista o armonie stransa intre toamna si gospodine, toamna fiind anotimpul deliciilor si a recoltelor bogate de fructe si legume, care ne inspira la fel de fel de preparate si conserve pentru iarna.

Vom face o reteta de zarzavat pentru iarna din legume, desigur cunoscuta,… dar incercam sa ajutam  pe gospodinele incepatoare,… daca vor urma pasii retetei.

Ingrediente legume pentru tocane ( 11 borcane de 720 g )

5 kg rosii ghinda

1 kg ardei kapia

4 morcovi potriviti de mari

cateva frunze de telina

sare ( 4 linguri sare mare neiodata ) optional

Cum se fac legume pentru tocane

Vom spala legumele…. rosiile le taiem in doua jumatati, le curatam de partea alba, apoi le taiam in cubulete mici si le punem intr-un vas destul de incapator ( pe care-l vom folosi si pentru celelalte legume ).

Ardeii kapia se vor spala,  indeparta cotorul, semintele si nervurile ( deoarece acestea sunt amare), apoi sunt taiati in fasii subtiri si cubulete marunte. Ii adaugam peste rosiile din vas.

Morcovii vor fi spalati, curatati de coaja cu un dispozitiv special de legume, apoi sunt dati pe razatoarea cu ochiuri mari. La final sunt transferati peste restul de legume din vas.

Frunzele de telina, care au o aroma deosebita, se spala si se taie foarte marunt, dupa care sunt adaugate  in vas.

La final, cand legumele sunt gata pregatite , adaugam sarea neiodata ( speciala pentru zarzavaturile de toamna ), amestecand cu mana usor compozitia. O lasam cca 15 minute in vas ( pentru a se topi sarea ), urmand a fi transferata in borcanele pregatite in prealabil ( spalate bine ).

Intr-o oala deja pregatita, punem borcanele la  sterilizat pentru cca 1 ora la foc potrivit ( apa din oala in care am pus borcanele la sterilizat, sa depaseasca capacul cu 1 cm, iar cand apa va scadea sub nivelul capacului in timpul fierberii, inseamna ca acestea s-au sterilizat si inchidem focul ).

Pentru siguranta, ca sterilizarea sa fie bine facuta, vom lasa borcanele in apa fierbinte pana cand aceastea se vor raci, apoi le scoatem, stergem  cu un prosop absorbant pe fiecare de apa, le etichetam cu numele compozitiei, anul si duse in camara la loc uscat.

Acest amestec de zarzavat si legume special facut pentru tocane merge foarte bine sa fie folosit si la supe, ciorbe cu orice fel de carne ( deoarece contine si frunze de telina, care dau o aroma deosebita ), sau la mancarurile de post.

 

POFTA BUNA !!!