Bors de fasole boabe

Bors de fasole boabe

Cum se face borsul de fasole boabe

Fasolea boabe se va spala bine sub jet de apa, dupa care se va  pune la inmuiat de cu seara in apa rece sau  cu 1-2 ore inainte de folosire.

Intr-o oala potrivita ( capacitate de 3, 5l ) cu apa fierbinte se va pune fasoalea boabe scursa din apa in care a stat, lasata sa dea intr-un clocot -doua, eliminata apa din nou si adaugata alta apa calduta, continuandu-se astfel a se gati fasole boabe pana la sfarsit.

Fasolea boabe se va lasa la fiert, cca 30-35 minute ( cat se va inmuia bobul ), iar cand bobul va fi fiert la jumatate, se vor adauga legumele curatate, spalate, taiate marunt/sau date pe razatoarea cu ochiuri mari ( in afara de ceapa, care se va taia marunt ) si  lasate la fiert inca 20-25 minute.

Borsul de putina,  se va pune la incalzit ( cantitate folosita va fi: 500 ml/1 cana/dupa gustul fiecaruia ) inainte de folosire,  apoi adaugat peste fasolea boabe si legumele fierte.

Borsul cu fasole boabe,  se va asezona dupa gust cu sare si un praf de piper (  optional ).

Crenguta de cimbru se va adauga in acelasi timp cu borsul de putina, pentru a da in fiert impreuna  si a-si elibera din aroma placuta.

Cand oala cu  bors va fi data la o parte, se va pune si leusteanul verde tocat marunt, apoi acoperita oala cu un capac pentru cca 5 minute ( in acest moment, leusteanul isi va elibera aroma in bors ).

Trucuri si idei

Pentru cine doreste un bors cu “stelute”, poate pune intr-o tigaie de teflon 2 linguri de ulei vegetal  la incins, apoi adaugat 200-300 ml suc de rosii, urmand a fi transferat dupa un clocot-doua in borsul cu fasole boabe.

POFTA BUNA !!