Dulceata de coacaze ( negre, albe sau rosii )

Dulceata de coacaze

Cum se face dulceata de coacaze negre

Coacazele negre se vor pune intr-o sita, apoi se vor trece sub un jet de apa rece si rupte coditele ( chiar daca va fi un lucru migalos, se va merita efortul ).

Se va pune la foc intr-o cratita emailata apa impreuna cu zaharul ( la inceput la foc domol, apoi iute ), lasandu-se sa fiarba pana se va lega zaharul ( obtinandu-se un sirop ), astfel incat dand drumul la o picatura de sirop intr-o ceasca cu apa foarte rece, picatura sa nu se dizolve imediat, ci sa se intareasca.

Spuma care se va forma pe marginile cratitei se va indeparta cu o paleta sau o lingura de lemn de cateva ori.

Cocazele se vor adauga in siropul legat, lasand sa dea intr-un clocot, apoi data cratita la o parte si acoperita cu un servet curat, pentru 10 minute, pentru a intra siropul in fruct, a se  elimina din apa si de a-si lasa toata zeama colorata al fructului.

Dupa timpul alocat pauzei, cratita se va pune din nou pe foc, lasand sa mai dea intr-un clocot- doua ( 10 minute, deoarece dorim fructele intregi ).

Aproape de  sfarsit se va pune zeama de lamaie ( pentru mentinerea culorii si de a se evita zaharisirea dulcetii ).

Dulceata de coacaze negre se va pune fierbinte in borcanase mici de cca 210-220 g( fiind mult mai aspectoasa ), sterilizate in prealabil si puse la pat cald in paturi cca 2-3 zile ( pana ce se racesc complet ), apoi depuse la loc racoros si uscat in camara.

POFTA BUNA !!!