Cum se face gemul de prune
Se vor alege prunele dulci, foarte coapte, se vor spala, rupte in jumatati si indepartati samburii.
Intr-o cratita emailata ( sau ceaun ) se vor pune prunele in straturi cu zaharul, apoi date la rece in frigider pentru cca 5-6 ore ( sau se poate pune la fiert imediat ).
Dupa timpul alocat, se va pune gemul la fiert la foc iute ( avand grija sa fie adunata spuma care se formeaza pe marginea cratitei cu o lingura de lemn ).
Pentru ca fructele sa-si pastreze forma, este recomandat ca in timpul fierberii sa nu se amestece prea des cu lingura, ci doar sa fie agitat vasul usor in parti.
Prunele fiind fructe zemoase, timpul de fierbere va fi diferit, poate fi gata gemul in 2-3 ore, sau mai mult ( pana se va ingrosa, testul este la fel ca la dulceata pe farfuria rece ) pana va bolborosi in cratita ca o mamaliga.
Spre sfarsit se va adauga zeama de lamaie, pentru a-si pastra culoarea vie.
In borcane bine sterilizate si uscate, se va pune gemul de prune fierbinte, inchise ermetic si puse la pat cald in paturi ( chiar si o saptamana, 5-7 zile ).
Dupa racire borcanele se vor eticheta cu denumire si an, puse pe rafturile din camara la pastrare.
Gemul de prune are avantajul ca se poate pastra in borcane si cate 1-2 ani, folosindu-se la: prajituri, rulade, cornuri si la un mic dejun pe paine prajita cu unt.
POFTA BUNA !!