O minunata mancarica de fasole numita Iahnie, un fel traditional de post, accesibil si ieftin, facuta in casa, fara a fi cumparata de la conserva, plina de arome cu un gust excelent de dulce-acrisor datorita unui ingredient mai putin folosit la aceast gen de reteta…..otetul de mere, care va finaliza gustul dulce-acrisor de fasole gatita la cuptor.
Aceasta reteta usor de realizat va fi o minunatie servita alaturi de paine proaspata.
Ingrediente iahnie de fasole
1/2 kg fasole uscata ( cu boabe late/rotunde etc.., alba, neagra sau rosie)
2 cepe
1 morcov
1 cutie rosii taiate
1 ardei gras ( galben/rosu/verde )
1 frunza dafin
1 lingura boia rosie de ardei dulce
1 lingurita cimbru uscat
200 g bacon prajit ( ptr gust si aroma ) optional
100 g pasta de tomate
1 lingura zahar/miere albine ( ptr a taia din aciditatea pastei de tomate si a rosiilor )
3 linguri otet de mere ( va finaliza gustul clasic si aroma de fasole gatita )
1/2 legatura patrunjel proaspat ( ptr decor )
sare, piper