Iahnie de fasole

Iahnie de fasole

O minunata mancarica de fasole numita Iahnie, un fel traditional de post, accesibil si ieftin,  facuta in casa, fara a fi cumparata de la conserva, plina de arome cu un gust excelent de dulce-acrisor datorita unui ingredient mai putin folosit la aceast gen de reteta…..otetul de mere, care va finaliza gustul dulce-acrisor de fasole gatita la cuptor.

Aceasta reteta usor de realizat va fi o minunatie servita alaturi de paine proaspata.

Ingrediente iahnie de fasole

1/2 kg fasole uscata ( cu boabe late/rotunde etc.., alba, neagra sau rosie)

2 cepe

1 morcov

1 cutie rosii taiate

1 ardei gras ( galben/rosu/verde )

1 frunza dafin

1 lingura boia rosie de ardei dulce

1 lingurita cimbru uscat

200 g bacon prajit ( ptr gust si aroma ) optional

100 g pasta de tomate

1 lingura zahar/miere albine ( ptr a taia din aciditatea pastei de tomate si a rosiilor )

3 linguri otet de mere ( va finaliza gustul clasic si aroma de fasole gatita )

1/2 legatura patrunjel proaspat ( ptr decor )

sare, piper