Iahnie de fasole

Iahnie de fasole

Cum se face iahnie de fasole uscata

Fasoalea boabe uscata se va spala sub jet de apa rece ( ptr a se elimina praful ), apoi pusa la inmuiat de cu seara doar in apa rece sau cateva ore ( 1-2 ore ) daca timpul ne preseaza si dorim o mancare intr-un timp scurt.

Dupa timpul alocat inmuierii si in lipsa unei oale sub presiune, fasoalea boabe se va pune normal la fiert in apa clocotita intr-o oala, aceasta schimbandu-se de 2 ori.

La cantitatea folosita pentru aceasta reteta, fasolea boabe ( 1/2 kg ) isi va continua fierberea in 3 l apa clocotita ( nu in apa rece, deoarece bobul se va intari ), cca 60 minute.

Intre timp, intr-o tigaie de teflon unde s-a incins uleiul se va pune la calit pentru 1-2 minute ceapa curatata si taiata marunt, morcovul dat pe razatoarea mare, ardeiul gras taiat in fasii subtiri, boiaua de ardei,  amstecandu-se continuu ( pentru a nu se arde ).

Separat, intr-un bol se va desface pasta de bulion cu apa, urmand a se adauga peste ceapa, impreuna cu rosiile de la cutie maruntite,  lasand sa dea intr-un clocot-doua ( pentru a se forma un sos, eventual se mai poate adauga din apa in care a fiert fasolea ), adaugandu-se in timpul fierberii frunza de dafin, zaharul/ mierea de albine ( ptr a taia din aciditatea rosiilor ), sare si piper dupa gust.

Intr-un vas JENA rotund se va turna fasoalea boabe combinata cu ceapa si sosul format ( cu baconul prajit-optional ), adaugat cimbru uscat si  dat vasul in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru cca 20 minute.

Atentie: pentru a nu iesi o iahnie de fasole cu bob uscat, din cand in cand se va deschide cuptorul si  adauga din apa in care a fiert fasolea boabe.

La final, in iahnia de fasole se va adauga otetul de mere , amestecandu-se usor cu o spatula sau se poate adauga in momentul servirii in farfuria individuala, pentru a-i finaliza un gust dulce-acrisor si aroma de fasole coapta in cuptor.

POFTA BUNA !!