Autentificare

Înregistrare

Paine cu cartofi, nemteasca

Paine de casa cu cartofi

Mod de preparare paine cu cartofi

Se spala foarte bine cartofii si se cantaresc, alegandu-i astfel incat sa fie cat mai apropiati de greutatea ceruta.  Apoi cartofii se pun la fiert impreuna cu 2 lingurite de sare. Se fierb bine, apoi se scurg. Se lasa cartofii sa se raceasca. Cartofii raciti ii vom decojii si se vor zdrobi, pana se obtine un piure.

Intre timp, drojdia proaspata se freaca bine cu o lingurita de zahar brun, pana se lichefiaza. Se adauga 2 lingurite de faina si se amesteca, presarand putina faina si pe deasupra. Se lasa deoparte sa creasca, intr-un loc caldut.

Cartofii raciti se decojesc si se zdrobesc, pana se obtine un piure.

Se masoara 120 de ml de apa. Se dilueaza drojdia activata cu aceasta apa.

Cartofii  ii amestecam cu faina si cele doua lingurite de sare ramase. Se adauga apoi  drojdia (apa amestecata cu drojdia activata) si uleiul si se framanta bine (preferabil la robot). La inceput aluatul pare foarte tare. Dupa 10 minute  de framantat mecanic va deveni suplu si usor lipicios. Se pune aluatul intr-un bol si se lasa la crescut 35 de minute la temperatura bucatariei, acoperit cu folie alimentara.

Dupa 35 de minute aluatul trebuie sa fi crescut pana ce si-a dublat volumul. Dupa ce aluatul a crescut, se rastoarna pe blatul de lucru presarat cu faina. Aluatul se imparte in doua parti pe cat posibil egale. Apoi intindem fiecare aluat in parte pana obtinem un oval si rulam aluatul ca pe un covor  incepand de la partea mai subtiata, catre interior, pana la jumatate. Partea opusa (cea nerulata, mai groasa) se pudreaza cu putina faina.

Rulare aluat paine cartofi

Asezam painile cu partea rulata in jos, modelandu-se intr-o forma cat de cat rotunda. Se acopera cu un servet si se lasa sa creasca la temperatura  camerei timp de 35 de minute.

Dupa trecerea timpului de asteptare, cuptorul se incinge la 230 de grade Celsius iar in  partea de jos a cuptorului se pune un recipient cu apa fierbinte, care sa creeze abur in timpul coacerii.

Se rastoarna painile pe tava acoperita cu hartie de copt, invers fata de pozitia in care au stat la crescut (cu imbinarea in sus) si se dau la cuptor la o inaltime situata in jumatatea inferioara.

Dupa primele 15 minute, se scoate tava cu apa fierbinte iar temperatura cuptorului se reduce la 190 de grade si se lasa painea la copt in continuare inca 30 de minute.

Dupa ce painea s-a copt, se scoate din cuptor, se lasa complet la racit si se taie felii.

Pofta buna!