Placinta greceasca insiropata, Galaktoboureko

Reteta placinta greceasca insiropata Galaktoboureko

Mod de preparare placinta greceasca insiropata, Galaktoboureko

Incingem cuptorul la 190C.

Pregatim o tava fie  rotunda de 38cm diamentru sau o tava dreptunghiulara de 25x30cm.

Foile de placinta le scoatem un pic inainte sa ne apucam de preparat placinta, pentru ca trebuie sa fie la temperatura camerei. Nu deschidem ambalajul inainte sa le folosim  pentru ca nu dorim sa se usuce.

Pentru umplutura, amestecam laptele cu grisul, 100g zahar, untul si extractul de vanilie intr-o oala mare, pe foc mediu. Lasam pe foc timp de 15 minute, amestecand continuu, pana cand capata consistenta unei budinci sau creme dense.

O luam de pe foc si lasam sa se raceasca timp de 10-15 minute. Intre timp, batem ouale cu restul de zahar si apoi  le adaugam in budinca impreuna cu coaja de portocala.

Pregatim foile de placinta. Ungem mai intai baza tavii. Impartim apoi foile de palcinta in doua. Aseazam primul strat la baza tavii, ungand cu unt (topit) intre fiecare foaie. Apasam usor foile in coltul tavii si lasam marginile sa cada usor peste tava.

Turnam crema usor racita peste foile asezate si  o intindem uniform pe toata suprafata tavii. Aseazam si restul de foi de placinta si le ungem cu unt pe fiecare in parte. Mai punem un pic de unt si pe marginile care atarna peste tava si le rulam formand o rama in jurul tavii.

La final punem unt din belsug si pe suprafata placintei. Coacem placinta timp de 30-45 de minute, dar verificam din cand in cand ca foietajul sa nu se arda. Cand foile de placinta sunt rumene, o scoatem din cuptor.

Intre timp, pregatim siropul. Pune apa, sucul de portocale sau lamaie si zaharul la fiert timp de 5 minute. Dupa ce oprim focul adaugam extractul de vanilie.

Dupa ce placinta a fost scoasa din cuptor o  lasam la racit timp de 15 minute, apoi turnam tot siropul peste ea. Lasam placinta sa stea timp de o ora inainte sa o servim, pentru ca siropul sa se absoarba.

Puteti sa o serviti pe farfurii alaturi de cateva felii de lamaie sau portocala, iar pentru cei care doresc ceva mai deosebit puteti sa folositi petale sau chiar trandafiri.

Savurare placuta!