Cum se face rata pe varza
Bobocul de rata gata curatat, se va asezona atat in interior cat si exterior cu sare, piper.
Intr-o cratita sau tava patrata cu pereti inalti, unsa cu ulei, se va aseza bobocul de rata, data apoi cratita/tava in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana cand rata se va rumeni usor ( avand grija sa fie stropita din cand in cand cu grasimea din tava, eventual adaugata si apa, intorcandu-se pe toate partile, pentru a fi cuprinsa de caldura cuptorului ), cca 30-35 minute.
Intre timp, varza acra/dulce se va taia fideluta si pusa intr-un castron in asteptare ( cat se va gati rata).
Cand rata va fi rumenita pe toate partile, se va adauga varza ( se va aranja in tava, infundandu-se rata in ea ), rosiile curatate de coaja si taiate in felii, boabele de piper, frunza de dafin, cimbru uscat si vinul alb sec.
Cratita/tava se va introduce din nou in cuptorul preincalzit, pana cand varza va fi bine scazuta.
Rata pe varza se va servi calda cu mamaliguta.
POFTA BUNA !!!