Este o salata cu o mostenire arabo-andaluza, la care o parte din legume vor fi coapte, iar altele folosite ca atare in stare cruda, astfel combinatia si aspectul va deveni ceva aparte, fata de o salata cu care ne-am obisnuit consumata ca si o garnitura la un fel de mancare.
Ingrediente salata tunisiana
2 cepe potrivite ( 1 buc rosie+ 1 buc alba )
1 vanata
2 ardei grasi rosii
2 ardei grasi galbeni
1 ardei gras verde
2-3 rosii coapte
3 catei usturoi
50 g masline negre ( fara samburi )
1 lamaie ( zeama )
3 linguri ulei masline
un varf de lingurita de menta pudra ( sau 3-4 frunze tocate fin )
sare, piper
Cum se face salata tunisiana
Pe un grill sau pe un gratar de curte, bine incins, se vor pune mai intai la copt ardeii grasi, urmand feliile de vinete taiate rondele si cateii de usturoi (care se vor pune intr-o folie de aluminiu, inainte de coacere).
Ardeii dupa coacere, se vor pune la aburit intr-o punga de platic sau un castron acoperit cu un capac ( pentru a se curata mai usor de pielita), apoi curatati de pielita si seminte, taiati in fasii mari si pusi intr-un bol de salata.
Rosiile vor fi taiate in felii mari si adaugate in bolul de salata.
Ceapa se va taia in felii subtiri, respectiv in julien ( sau solzisori ) si va fi adaugata la fel in bolul de salata.
Din: ulei de masline, zeama de lamaie (dupa gust), cateii de usturoi copti si curatati de coaja (usor zdrobiti), praful de menta (sau frunzulite taiate fin), sare si piper, se va face un dressing, care se va adauga peste ingredientele din care s-a obtinut salata tunisiana, amestecandu-se usor totul cu ajutorul a 2 spatule.
Pentru decor si gust, se vor adauga si maslinele negre fara samburi si cascaval ras.
Bolul de salata tunisiana, se va acoperi cu o folie alimentara si dat la rece in frigider, inainte de servire.
Daca sunteti genul care nu puteti sa consumati salata simpla sau pur si simplu, nu reusiti sa va saturati dintr-o simpla salata, va sugeram sa o savurati alaturi de o friptura de porc cu sos dijon, preparata ca cea de mai jos.
POFTA BUNA !!