Savarine, reteta traditionala

Savarina

Mod de preparare savarine

Se iau 12 forme de savarina si se ung bine cu unt si se tapeteaza cu pesmet. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul tos si romul sau o lingura de zeama de lamaie si se bat in continuare pana se intaresc. Se adauga galbenusurile si se bat de 4-5 ori, pentru a se amesteca putin. Apoi punem pesmetul si faina, amestecand cu telul prin rasturnare de 9-10 ori ca sa nu se lase albusul.

Impartim compozitia cu o lingurita in toate fomele. Acestea se pun intr-o tava de prajituri care se introduce in cuptorl bine incalzit la foc mijlociu si se lasa pentru 3o de minute. Nu se deschide cuptorul pentru 20 minute. Dupa aceea reducem focul, ca nu cumva sa se rumeneasca prea tare. Dupa ce s-au copt se rastoarna cu baza in sus, pe un platou si se lasa sa se raceasca acoperite cu un prosop.

Intre timp pregatim siropul. Amestecam zaharul cu apa, pe foc, pana se dizolva si se lasa sa fiarba cateva clocote. Cand este aproape rece se adauga romul.

Taiem fiecarei savarine capacul (cam 1/3 din ea) asa cum este asezata. Pe un platou, stropim savarinele abundent cu sirop si apoi le bagam obligatoriu in frigider pentru 2-3 ore. Dupa aceea ungem fiecare savarina cu frisca cu ajutorul unui cornet cu sprit crestat. Se aseaza capacul si pe el se modeleaza o rozeta mare de frisca pe care punem apoi gemul sau fructele.

Ponturi:

Daca doriti un tort racoritor de vara, puneti aluatul intr-o forma mai mare cu marginea ondulata si cu tub la mijloc bine unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace la fel ca mai sus si dupa ce s-a racit i se taie un capac. Se stropeste cu sirop si se umple cu frisca si fructe de sezon in mijloc.

Savurare placuta!