Supa de fasole boabe

Ciorba de fasole boabe_edited

Cum se face supa de fasole veche

Deoarece,  cunoscandu-se faptul ca fasolea veche este o leguma care fierbe mai greu ( in 2-3 ore, asta in cazul cand nu avem o oala sub presiune si se va fierbe inr-o oala obisnuita ), se va  pune la inmuiat cu cateva ore ( cca 1 ora ) inainte de gatire, sau de cu seara, intr-un vas cu apa rece.

A doua zi, se va scurge de apa in care a stat, apoi se va pune la fiert intr-o oala cu apa rece ( cu capacitate de 2-3 l apa ), acoperind oala cu un capac si lasand sa firba la foc domol pentru cca 35-40 minute.

Separat, intr-o tigaie de teflon cu uleiul la incins, se vor pune legumele la sotat ( ceapa, morcovul, pastarnacul, telina,  cca 2-3 minute ) care au fost pregatite in prealabil  ( spalate, curatate si taiate dupa forma dorita ), dand astfel un gust mai bun supei de fasole.

Cand, boabele de fasole au ajuns la jumatatea timpului de fierbere si s-au inmuiat, se vor adauga legumele sotate, apoi rosiile curatate de pielita ( fiind oparite cca 3-4 secunde in apa clocotita ) si maruntite.

Oala se va acoperi din nou cu capacul si lasa sa mai fiarba la foc domol inca 30 minute ( cat se vor inmuia si legumele ).

Aproape de final, supa de fasole se va asezona cu: sare si piper, iar cand se va da de pe foc, se va adauga si patrunjelul verde proaspat tocat fin.

Supa de fasole, se va servi in boluri individuale cu crutoane de paine prajite in cuptor.

Optional, pentru persoanele care doresc o supa mai acrisoara, pot folosi zeama de lamaie in bolul fiecaruia.

POFTA BUNA !!!