Turta dulce ( figurine ) pentru Pomul de Iarna

Turta dulce pentru pomul de craciun

Cum se face turta dulce ( figurine ) pentru Pomul de Iarna

Intr-un castron se va amesteca mierea cu zaharul tos ( pudra ) cu o spatula, apoi se vor adauga pe rand ouale intregi, untul topit.

Separat, faina se va amesteca cu mirodeniile ( scortisoara, ghimbirul, cuisoare pisate, bicarbonatul de sodiu, praful de piper negru macinat ),  urmand a se adauga peste compozitia lichida ( miere, oua ), amestecandu-se cu mana (eventual daca aluatul va fi prea moale, se mai poate adauga faina ), pana se va obtine un aluat asemanator celui de cornulete.

Aluatul obtinut, se va imparti in trei parti, ficare parte fiind invelita cu folie alimentare, dat la rece in frigider pentru cca 1 ora sau peste noapte.

Inainte de rulara aluatului, acesta va trebui lasat la temperatura camerei cca 5-10 minute ( daca va fi prea moale, atunci se mai poate lucra pe un blat de lucru cu putina faina ), apoi pe hartie de copt/cerata se va intinde cate o parte din aluat cu ajutorul unui sucitor.

Cu forme speciale se pot face diverse figurine ( omuleti, braduti, stelute ), apoi transferate in tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt si decorate cu: stafide, chipsuri de ciocolata, bombonele si date in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 10-15 minute ( cat se vor intari, fara sa devine prea maronii ).

Optional, daca se vor dori figurine din turta dulce pentru a fi agatate in pom, atunci inainte de coacere li se va face o gaurica in partea de sus.

Dupa coacere, figurinile din turta dulce se vor transfera pe un gratar la racit, apoi glazurate cu ajutorul unei pungi de plastic ( folosindu-va de imaginatie ) cu glazura de zahar obtinuta in prealabil.

Savurare placuta !!!