Zacusca de ardei

Zacusca de ardei

Cum se face zacusca de ardei

Ardeii grasi/kapia/gogosari se vor coace pe un gratar sau in cuptorul aragazului, apoi pusi intr-un vas cu capac pe masura coacerii, iar dupa racire ( dupa 10-15 minute ) se vor curata de pielita si seminte.

Ceapa  curatata, taiata marunt, morcovul curatat si dat pe razatoarea cu ochiuri mari se va adauga intr-o cratita/ceaun de tuci la calit ( sa capete o consistenta translucida ) cu uleiul incins, amestecandu-se continuu cu o lingura de lemn.

Ardeii curatati, dati prin masina de tocat sau taiati cubulete se vor adauga impreuna cu zeama lasata la calit peste ceapa si morcov.

Dupa cca 15 minute se va adauga sucul de rosii amestecat cu pasta de tomate, boabele de piper, frunza de dafin, catei de usturoi intregi si sarea, lasandu-se la fiert la foc domol inca 30-35 minute ( pana cand va iesi la suprafata uleiul, semn ca zacusca este facuta si bine scazuta ).

In borcane ( 375 g ) bine sterilizate se va pune zacusca de ardei calduta, inchisa ermetic cu capace si puse la sterilizat intr-un va incapator cca 25 minute  de cand incepe sa clocoteasca apa.

Pentru o siguranta mai buna de pastrare, borcanele se vor lasa la racit in vasul in care au fiert.

Zacusca de ardei se poate servi ca atare pe paine prajita in zile de post, ca o garnitura la o friptura etc..

POFTA BUNA !!!