50 g unt
50 g faina
sare, piper
500 ml lapte
100 ml smantana de gatit
2 linguri de mustar de calitate (preferabil de Dijon, eventual si cu seminte)
Intr-o cratita la foc mediu, am pus untul la topit impreuna cu faina si un praf de sare. Mestecam constant cu o lingura de lemn si avem grija ca sa se albeasca un pic, sa sfaraie fara a se colora deloc.
Am turnat treptat laptele rece si am amestecat energic ca sa desfac cocoloasele formate. Puteti folosi un tel pentru ca va ajuta mai mult in acest demers. Continuam sa adaugam si restul de lapte siamestecam. Sosul incepe sa se ingroase pe masura ce se infierbanta si ajunge la fierbere.Reducem flacara la minimum si continuam sa amestecam. Daca raman cocoloase putem strecura sosul la final!
Deoarece acest sos contine faina trebuie sa il fierbem cca 8 minute la foc mic, pentru ca aceasta sa fie gata. Atentie! Mestecati in continuu! Daca nu-l amestecati el se va prinde de oala.
Am turnat si smantana pentru gatit peste sos si am pus si cele 2 linguri de mustar de Dijon. Am mai fiert sosul 2-3 minute si gata! Adaugam sare dupa gust si il punem la racit.Sosul se ingroasa prin racire.
Pont: putem sa adaugam in sos capere sau diferite verdeturi in functie de plusul de aroma pe care vrem sa il dam preparatului.
Preparate la care putem sa folosim Sosul Dijon:
I. Somon cu legume la cuptor
II. Piept de pui cu lamaie si ierburi la cuptor