Muschi de vita in bacon la cuptor

muschi de vita in bacon

Pentru a gati o friptura de vita, se crede un lucru aproape imposibil, de care de multe ori o evitam, din cauza consistentei vanjoase a carnii de vita.

Dar mereu cautam modalitati de a gati tot ce este sanatos, iar daca se vor respecta doar cateva din numeroasele reguli de a gati carnea de vita, sigur aceasta va fi mult mai des pe mesele noastre.

Sfaturi utile de a gati carnea de vita cu mult curaj si acasa in bucatarile noaste:

  • Carnea de vita, in general se achizitioneaza din macelarii cu specific si trebuie sa fie o bucata mare, deoarece in acest fel nu se va usca inauntru;
  • Pentru o friptura la cuptor, gratar, in general se va cumpara muschiulet de vitel sau vrabioare de vitel;
  • Fiind o carnea slaba, aceasta inainte de a fi bagata la cuptor, se poate impana cu putina slanina ( sau bacon, kaizer etc.. );
  • Gatita la cuptor, carnea de vita se va aseza pe un pat de legume, astfel nu se va arde, pastrandu-si  sucurile in ea
  • Carnea de vitel in general se gateste dupa gusturile fiecaruia: poate fi lasata in sange ( gatita doar cca 40-45 minute la 190 grade ), sau gatita ferma ( cca 60-65 minute la 175 grade )
  • Dupa gatire, inainte de a fi sevita, aceasta se va acoperi pentru 20-30 minute, pentru a-si mentine fragezimea, aromele si suculenta;

Ingrediente muschi de vita la cuptor

1 muschi de vita (1-1,5 kg)

200 g kaizer (slanina sau bacon)

50 g unt+ ierburi aromatice (pentru uns muschiuletul)

1 pahar cu vin rosu+ 1 cana de apa (sau supa de vita, legume)

legume (morcov, ceapa, broccoli, ciuperci etc.. )

1/2 legatura patrunjel verde (ptr decor)

50 ml ulei vegetal

folie de aluminiu

sare, piper

Cum se face muschi de vita la cuptor

Muschiul de vitel, se va curata cu un cutit bine ascutit de pielita alba (daca acesta nu a fost curatata la macelarie), apoi uns cu putin ulei, asezonat cu un amestec din: unt, ierburi aromatice ( himen; salvie; busuioc, dafin etc.. ), sare si piper, legat cu o sfoara pentru a-i da o forma regulata, apoi dat la rece in frigider, pentru cca 30-35 minute, apoi gatit.

Legumele, care au fost alese, pentru a fi folosite ca un ” pat “la muschiul de vita la cuptor, se vor curata, spala si taiate in bucati mari, stropite cu ulei si asezonate cu un praf de sare si piper, apoi puse intr-o tava unsa cu ulei, peste care se va pune muschiul de vitel, pregatit in prealabil.

Peste acesta, se va turna vinul rosu impreuna cu apa (sau supa de vita, legume), acoperita tava cu o folie de aluminiu si data in cuptorul preincalzit la foc domol (180 grade, pentru cca 60-65 minute).

Aproape de sfarsit cu 20 minute, folia  de aluminiu se va indeparta, lasand muschiuletul de vitel, sa capete o crusta rumena (dar avand grija a se stropi mereu cu sosul format in tava, pentru a nu se usca).

Dupa gatire, tava se va scoate din cuptor, acoperita din nou cu folie de aluminiu (pentru a lasa muschiuletul sa se odihneasca si de a-si mentine suculenta).

Pentru servire, muschiuletul de vitel se va desface de sfoara, apoi pus pe un platou si  taiat in felii subtiri de cca 2 cm,  servit impreuna cu legumele gatite,  stropit cu sosul format, sau acesta se poate servi separat intr-o sosiera.

Muschiuletul de vitel la cuptor, se mai poate servi si alaturi de cartofi natur stropiti cu unt fiebinte si decorati cu patrunjel proaspat tocat fin sau cu o portie cartofi la cuptor crocanti pregatiti ca in reteta de mai jos.

Cartofi la cuptor

POFTA BUNA !!!!