Bors cu carne de porc, la oala sub presiune

ciorba de porc cu bors

Atunci cand te saturi sa mai faci supa cu carne de pui inseamna ca este momentul sa incerci un bors racoros cu carne de porc. Parca in aceasta reteta s-au adunat toate bunatatile din bucatarie.

Este o mancare foarte satioasa, asa ca sigur vei fi satisfacut dupa ce o vei manca.

Ingrediente pentru bors cu carne de porc

1kg carne de porc ( sira spinarii, coaste, macra, etc… )
2 cepe
1 morcov potrivit ca marime
1 radacina de pastarnac
2-3 felii de telina
2-3 cartofi ( optional )
3 rosii coapte ( sau 200 ml suc de rosii)
2 ardei grasi
3 l apa
1 l bors de putina
1 ou+2-3 linguri smantana ( pentru dres ciorba ) optional
verdeata:  patrunjel, leustean sau tarhon ( optional )
sare

Cum se face borsul cu carne de porc

Pentru a nu pierde timpul stand pe langa o oala obisnuita si sa asteptand sa fiarba un bors, vom folosi magica oala sub presiune ( fiind la indemana oricui ).

Avantajul la folosirea oalei sub presiune este ca: toate ingredientele se vor pune odata ( cu o mica exceptie atunci cand se va folosi  carne pentru bors sau supa, deoarce aceasta trebuie spumuita la inceput si apoi adaugate legumele) nu pe rand ca la oala obisnuita ( in ordinea gatirii fiecarei leguma ) si mancara este gata intr-un timp foarte scurt.

Vom face o ciorba cu carne de porc folosind o  oala sub presiune cu o capacitate de 5 l ( chiar daca nu vom gati o cantitatea asa mare, dar este necesara pentru a fi loc de fierbere ).

In  oala sub presiune punem  apa rece (cca 3 l )  si bucatile de carne spalate si portionate in prealabil.

Dupa doua- trei clocote ( cca 10 minute,  timp in care este adunata spuma ridicata la suprafata si de pe marginea oalei ) adaugam legumele.

Legumele curatate, spalate si taiate: ceapa taiata marunt, morcovul, radacina de pastarnac, rosiile  taiate in cubulete mici, ardeii grasi taiati fasii subtiri se vor adauga in oala sub presiune.

Din momentul cand  legumele se vor adauga peste carne, oala sub presiune se va indeparta de pe flacara, pentru a se fixa capacul etans.

Odata fixat si capacul se va continua fierberea  din nou pe flacara, la foc domol, cca 20-25 minute.

Dupa timpul expirat, se va inchide focul  ( asteptand sa iasa tot aburul pentru a se indeparta capacul), urmand adaugate si restul de ingrediente.

Borsul de putina incalzit, se va pune in zeama de carne din oala sub presiune ( pusa din nou pe flacara), pentru doua-trei clocote (cca 5-10 minute ).

Aproape de final, borsul cu carne de porc se va asezona cu sare dupa gust.

Optional,…  persoanele care vor un bors  mai acru,  mai poate adauga bors de putina caldut in   timpul fierberii,…. dupa gust.

Patranjelul  si leusteanul proaspat tocat, va fi pus in bors dupa ce oala sub presiune se va lua de pe foc.

Pentru un gust mai bun ( optional), borsul cu carne de porc se poate drege cu un ou batut cu smantana intr-un bol mic, apoi adaugat in suvoaie si amestecat energic cu un tel ( sau se poate lasa cu asa zisele zdrente de ou ).

Borsul cu carne de porc se va servi in boluri individuale, decorat deasupra cu patrunjel proaspat tocat si cu 1 lingura de smantana ( optional ).

POFTA BUNA !!