Ai incercat vreodata sa adopti un stil de viata sanatos, insa ai sfarsit prin a-ti abandona planurile marete inca din primele zile? Nevoia de a manca alimente nocive a fost mai mare decat dieta ce te-ar fi putut ajuta sa slabesti sau pur si simplu sa ai o stare de sanatate mai buna?
Ei bine, e foarte posibil ca de vina sa fi fost unele alimente in a caror componenta intra substante despre care se stie deja ca dau dependenta. Ba mai mult, consumul unora dintre acestea reduce nivelul de atractie catre alimentele sanatoase, ceea ce le face cu atat mai periculoase.
Zaharul
Daca pana acum nu te-ai fi gandit ca lingurita de zahar din cafea este cea care te impiedica sa renunti la dulciuri, iata ca specialistii vin sa iti demonstreze contrariul.
Astfel, mai multe studii au aratat ca zaharul actioneaza asupra organismului nostru in acelasi mod in care o fac si drogurile. O cercetare din 2007 realizata pe animale, a ajuns la concluzia ca zaharul ajuta la eliberarea dopaminei, o reactie nefireasca, avand in vedere ca e specifica dependentilor de droguri. Ba mai mult, chiar si modelul comportamental al persoanelor asa numite “dependente de ciocolata” seamana intrucatva cu cel al dependentilor de droguri.
Alimente cu arome, texturi si gusturi artificiale
Industria aromelor, texturilor si gusturilor a fost creata tocmai pentru a ajuta la reducerea continutului de sare si zahar din alimente. Cu toate astea, a sfarsit prin a ajunge la fel de nociva ca produsele pe care le contesta. Toti compusii chimici artificiali folositi, numiti potentatori de aroma si gust, au o componenta indoielnica, ce actioneaza la nivelul creierului nostru ca drogurile.
Glutamatul monosodic, ciclamatul, aspartamul sau zaharina sunt doar cateva dintre exemple. Ele excita papilele gustative, care trimit impulsuri nervoase catre creier, acolo unde apare cel de-al cincilea gust, Umami – savoarea si placerea pe care o resimtim cand mancam ceva, gustul care de fapt ne indeamna sa nu ne putem opri. Cum glutamacul monosodic este folosit deseori ca potentator de aroma, este de la sine inteles de ce spunem deseori ca produsele din comert sunt mult mai gustoase ca cele preparate in casa.
Cerealele si pastele fainoase
Pe langa faptul ca multe dintre produsele fainoase prezente acum pe piata sunt sarace in substante nutritive, specialisti ca dr. Joseph Mercola au observat ca ele dau o dependenta asemanatoare celei experimentate de consumatorii de droguri. Asta se intampla in momentul in care glutenul este digerat si produce exorfine, substante care pot da reactii asemenatoare celor date de heroina.
Produsele de tip fast food
Grasimile si alimentele procesate intens ofera o placere irezistibila, asemanatoare dependentei de droguri. In plus, carnea contine acid guanilic, substanta care actioneaza ca un excitant. Tocmai de aceea, produsele de tip fast food, intens procesate, au un gust atat de bun, dar induc si nevoia de a le consuma in mod regulat.
Sarea si produsele sarate
Atunci cand tanjim dupa sare, se activeaza aceeasi parte a creierului responsabila cu dependenta de cocaina sau opiu. Cel putin asta spun specialistii care au observat faptul ca dupa doza de sare creierul se calmeaza, avand un efect asemanator drogurilor. La fel se intampla si in cazul produselor sarate.