7 lucruri pe care trebuie să le faci zilnic ca să intri in bucătărie cu placere

Bucătărie impecabilă

Bucătărie impecabilă

Există oameni care consideră bucătăria cea mai plăcută încăpere a casei lor. Când sunt invitată la ei cel mai probabil mă aciuez confortabil pe un scaun în bucătărie, în timp ce ei prepara ceva bun şi mă îmbie la gustări.

Mereu îi admir şi eu pe cei care reuşesc să îşi ţină bucătăriile într-o asemenea formă de perfecţiune – fără lucruri aruncate, fără vase în chiuvetă, fără mese murdare. Cum este posibil să ai o bucătărie impecabilă? Probabil că nu gătesc niciodată, îmi spun în barbă. Dar ştiu sigur că nu este adevărat. Pentru că ştiu astfel de persoane şi cu siguranţă petrec mai mult timp în bucătărie decât o fac eu.

Răspunsul s-ar putea găsi în cartea lui Mari Kondo, The Life-Changing Magic of Tidying Up, cea a cărei metodă de a organiza lucrurile într-o casă a devenit senzaţie internaţională.

Primul pas, şi este esenţial în aceasra metodă, presupune să iei toate lucrurile pe care le ai prin dulapuri în bucătărie şi să le pui pe podea. În acest fel îţi va fi extrem de clar că ai o mulţime de lucruri. După care fiecare lucru trebuie pus iar la loc, însă nu înainte de a te întreba – chiar îmi place acest obiect? Îmi aduce el bucurie? Dacă nu, atunci probabil că nici nu îl foloseşti, el doar îţi îngreunează viaţa. Aşa că este momentul să îi mulțumești și să îl dai mai departe.

Presupunând că ai rezolvat această parte, uite ce ai zilnic de făcut

Nu ţine nimic pe blatul din bucătărie
Ai acolo uleiul, sarea, zahărul, aparatul de făcut cafea sau sandvişuri? Cel mai probabil sunt cam unsuroase şi sub ele s-au strâns o mulţime de firmituri. Aşa că nu mai este nicio plăcere să faci mâncare pe blat. Trebuie să le găseşti tuturor un loc în dulap. Chiar dacă le foloseşti zilnic. Şi, nu uita, şi ele se şterg de praf.

Chiuveta, aragazul şi blatul de bucătărie trebuie şterse la fiecare folosire
Dacă le ştergi zilnic nici nu îţi va lua mult timp să o faci. Nu vei mai avea pete dubioase care să îţi ridice probleme. Nu trebuie să ai nici apă, nici ulei. Şi este foarte simplu de făcut dacă nu este totul încărcat cu fel de fel de vase şi de obiecte.

Detergentul şi buretele de vase nu se ţin la vedere
Totul va arăta mult mai bine dacă acestea nu sunt ţinute la vedere. Trebuie să le găseşti un loc sub chiuvetă unde să le ţii atunci când nu le foloseşti. Desigur, nu uita să înlocuieşti des buretele de vase.

Gunoiul sub chiuvetă
Este foarte important ca gunoiul să nu fie la vedere, oricât de frumos ar fi designul pe care îl are coşul de gunoi. Cel mai bine este să foloseşti pentru asta spaţiul de sub chiuvetă. Şi, nu uita, gunoiul se duce des, astfel încât să nu existe posibilitatea unui miros neplăcut în bucătărie.

Fără uscător de vase
În uscătorul de vase se adună, uneori cu zilele, fel de fel de lucruri. Dacă vrei o bucătărie îngrijită atunci vasele trebuie să fie spălate, şterse şi puse în dulap imediat după utilizare. Nu lăsate la uscat, ca să le foloseşti şi la următoarea masă.

Fără frigider plin
Dacă ai frigiderul plin atunci nu mai ai unde să pui ultimele cumpărături. Mereu trebuie să încerci să laşi gol mai mult de un sfert de frigider.

Fiecare lucru trebuie să aibă locul său, şi cât mai departe de aragaz
Pe cât posibil nu ţine nimic lângă aragaz, nici măcar uleiul sau sarea. Şi acestea trebuie să aibă locul lor, în dulap, de unde să le scoţi atunci când este nevoie. Altfel se vor umple de ulei, de la gătit. Şi, în plus, multe se strică sub influenţa directă a căldurii de la gătit.

, ,