Ce sunt alimentele modificate genetic si cum ne pot afecta ele

Tehnica a ajuns la un asemenea nivel in care specialistii au hotarat ca pana si organismele – plante sau animale – ar putea avea nevoie de ceva imbunatatiri. Asa au aparut organismele produse prin ingineria genetica, o tehnologie care combina ADN-ul mai multor specii, creand incrucisari de bacterii, animale si plante.

Scopul principal a fost acela de a spori rezistenta culturilor, aceste organisme fiind capabile de a-si dezvolta propriile insecticide, fiind mult mai rezistente in fata daunatorilor. Cu toate astea, studiile realizate fie nu sunt suficiente pentru a oferi o perspectiva completa asupra culturilor modificate genetic, fie au dus la rezultate nu tocmai optimiste.

Citeste mai jos alte informatii despre alimentele modificate genetic si modul in care ne-ar putea afecta ele:

•    De-a lungul timpului, oamenii au protestat peste tot in lume impotriva gigantului Monsanto, cel mai mare producator de organisme modificate genetic. Studiile efectuate, legislatia, implementarea legilor si datele concrete privind aceste organisme nu au fost niciodata concludente sau suficiente. Desi toate produsele existente pe piata cu titulatura de GMO (Genetically Modified Organisms – Organisme modificate genetic) sunt privite ca sigure, multe dintre studiile efectuate pana acum au rezultate negative.

•    De exemplu, cercetarile internationale au aratat ca porumbul modificat genetic duce la dezvoltarea tumorilor, iar un alt studiu  realizat in Austria, avand ca subiecti tot rozatoare, a demonstrat ca acelasi aliment influenteaza negativ si fertilitatea.

•    Alte probleme de sanatate asociate alimentelor modificate genetic sunt si disfunctii ale sistemului imunitar, accelerarea procesului de imbatranire, schimbari negative in sistemul gastrointestinal si in functinarea organelor principale.

•    Daca in Europa lucrurile sunt ceva mai transparente si se incearca clarificarea tuturor aspectelor legate de culturile GMO, in Statele Unite ale Americii situatia pare a fi scapat un pic de sub control. Pe langa faptul ca Monsanto a recunoscut la un moment dat ca jumatate din culturile de porumb sunt modificate genetic, fermierii din America de Nord nu stiu cand culturile proprii ajung sa se incruciseze cu cele vecine, modificate genetic. Printre cele mai modificate astfel de produse sunt soia, bumbacul, papaya, orezul, rosiile, cartofii si mazarea.

•    Potrivit site-ului www.infomg,ro, legislatia in domeniul GMO in Romania este una destul de complicata, ce lasa loc interpretarii. La noi in tara este autorizata cultivarea porumbului modificat genetic, produs de Monsanto si, chiar daca din 2006 legislatia prevede etichetarea produselor de acest tip, legea nu este implementata. In plus, la noi in tara nu s-au realizat studii care sa analizeze influenta culturilor modificate genetic asupra mediului sau asupra sanatatii noastre.