Programe de detoxifiere, zile de post tinute cu regularitate si alimente cat mai naturale – sunt doar cateva dintre masurile pe care le adoptam incercand sa obtinem o stare de sanatate satisfacatoare. Cu toate astea, uitam ca primul pe care ar trebui sa il ascultam e chiar ceasul biologic al organelor noastre interne. Asa cum noi avem un program bine stabilit si organele corpului nostru au un maxim al functionarii intre anumite intervale orare.
Daca pana acum ti-ai schimbat stilul de viata, insa rezultatele intarzie sa apara, citeste informatiile de mai jos pentru a fi sigur ca nu iti suprasoliciti un anume organ, tocmai in momentul in care ar trebui sa il lasi sa lucreze eficient.
Plamanii – 3.00-5.00
Noaptea, intre 3.00 si 5.00, plamanii functioneaza la capacitate maxima. Incercand sa elimine tot ce este toxic si negativ, este posibil ca dimineta sa ne trezim ragusiti, cu gatul incarcat, tocmai datorita faptului ca plamanii lucreaza intens in timpul noptii.
Pentru a le maximiza eficienta, e important ca seara sa nu consumam mese copioase, bogate in proteina. In schimb, este indicata o cina usoara, urmata de o plimbare in aer liber. De asemenea, nu uita sa iti aerisesti camera in care vei dormi.
Intestinul gros – 5.00-7.00
Alimentele stau destul de mult in intestinul gros, de aceea e important sa luam cina cat mai devreme, dupa care sa nu mai consumam nimic. Obiceiul de a te trezi noaptea pentru a mai savura o mica gustare este si el foarte nociv tocmai pentru faptul ca impiedica intestinul gros sa functionze corect.
Creier – 6.00-11.00
Mai multe studii realizate au evidentiat deja faptul ca energia noastra atinge apogeul in cursul diminetii. Dupa ora 11.00, in schimb, apare o stare de somnolenta si apatie pe care o putem “trata” doar daca ne ajutam creierul sa isi indeplineasca toate functiile. Pe langa hidratare, opteaza si pentru mancaruri sau plante sau ajuta la fluidificarea sangelui. Asadar, bea dimineata ceai de urzica, de alun sau ceai verde si ia un mic dejun bogat in asa numitele alimente care ajuta creierul: fructe de padure, nuci, avocado, banane, oua, iaurt, cereale integrale, legume cu frunze verzi etc.
Sistemul cardiovascular – 7.00-12.00
In timpul noptii, sangele are tendinta de a se ingrosa, tocmai de aceea este foarte importanta hidratarea dimineata. Bea cat mai multa apa si opteaza pentru un mic dejun usor, bogat in fructe si legume proaspete.
Splina, stomacul si pancreasul – 7.00-10.00
La fel ca si in cadrul sistemului cardiovascular, pentru a eficientiza functionarea stomacului, a splinei si a pancreasului, masa de dimineata trebuie sa se compuna din alimente vii, care sa le permita sa functioneze corect. De asemenea, nu consuma bauturi alcoolice sau dulciuri pentru ca ele pot perturba serios activitatea pancreasului.
Intestinul subtire – 13.00-15.00
Intestinul subtire lucreza cel mai eficient exact in momentul in care ne intoarcem de la masa de pranz. Deseori, mancam haotic, repede si in stres, fapt ce ne afecteaza negativ. Tocmai de aceea, experimentam stari de moleseala in acest interval orar. De preferat ar fi sa mestecam bine alimentele, sa mancam in liniste, fara a fi distrati de discutiile cu colegii sau, mai rau, de lucrul pe calculator.
Rinichii – 15.00- 17.00
Rinichii sunt importanti in contextul detoxificarii organismului, asa ca consuma in acest interval apa plata, ceaiuri diuretice, dar nu mai traziu de ora 18.00. De altfel, dupa ora 19.00, este indicat sa bem cat mai putine lichide. Daca stim ca avem probleme cu acest organ, putem opta si in acest caz pentru unele stimulente cum ar fi ceaiul de leurda, ridiche neagra, merisor etc.
Sistemul circulator 19.00-21.00
Pentru a-ti ajuta sistemul circulator, fa cateva exercitii usoare seara sau opteaza pentru o plimbare in parc, tocmai pentru a ajuta la fluidificarea sangelui.
Citeste si Sfaturi eficiente pentru o circulatie sanguina mai buna.
Vezica biliara si ficatul – 23.00-1.00
Acest interval orar, asociat cu vezica biliara si ficatul, este unul dintre motivele pentru care ni se recomanda sa nu mancam dupa ora 19.00-20.00. In plus, incearca sa nu incluzi seara prea multa proteina animala, tocmai pentru a lasa vezica biliara si ficatul sa functioneze corect, intre orele 23.00-1.00.
De asemenea, daca obisnuiesti sa adormi tarziu, in preajma sau dupa ora 1.00, s-ar putea sa iti agravezi singur unele disfunctii ale acestor doua organe.