Cum congelezi fructele şi legumele verii

Acum avem din plin fructe şi legume, este de abia începutul verii. Şi vom mai avea încă cinci luni la rând. Este momentul să ne bucurăm de ele crude sau combinate în fel de fel de reţete, dar şi să punem câte o pungă la congelator pentru a folosi mai târziu.

Fructele şi legumele congelate îşi păstrează mare parte din calităţile pe care le au. Şi sunt mai ieftine şi uneori şi mai sigure decât cele cumpărate. Iei acum un kilogram de cireșe ca să faci o tartă, pui un kilogram şi la congelator ca să faci o tartă cu cireșe la iarnă.

Este cu atât mai util să faci asta atunci când ai copii mici şi vrei să-i serveşti cu fel de fel de piureuri de fructe şi legume.

Din fericire, congelarea nu este deloc grea şi chiar poate să o facă oricine, indiferent de abilităţile sale culinare. Haideţi să vedem ce fel de fructe şi legume să congelăm şi în ce mod anume să o facem.

Cum congelezi legume

Spanac congelat

Spanac congelat

În primul rând trebuie să te decizi ce fel de legume vrei să congelezi şi la ce anume le foloseşti.

Cele mai congelate legume sunt cele care pot deveni baze pentru mâncăruri / ciorbe: ardei, morcov, pătrunjel. Pe acestea este bine să le cureţi şi să le tai aşa cum le tai de obicei atunci când le pui în mâncare
Fasole verde
Mazăre
Vinete, se congelează după ce au fost coapte şi coaja îndepărtată
Ciuperci
verdeţuri, spanac

Legumele nu se pun pur şi simplu în pungă, după ce le cumperi. Trebuie să le speli, să le alegi (să fie numai legume coapte şi care nu sunt deloc stricate), să le cureţi, să le tai.

Se scurg cât mai bine de apă şi apoi se pun în pungi, în care este bine să nu intre deloc aerul.

Încearcă să împarţi legumele astfel încât fiecare pungă să aibă doar acea cantitate de care ai nevoie la o utilizare.
Dacă ştii că vei congela mai multe fructe şi legume notează pe fiecare ce anume este şi când a fost făcut.

Cum congelezi fructe

Fructe de pădure congelate

Fructe de pădure congelate

Ce fructe să congelezi? Ce ştii că vei folosi mai mult în smoothie-uri, iaurturi şi prăjituri. Fructele odată decongelata nu mai sunt plăcut de consumat ca atare, ele trebuie să intre într-un preparat.

Se procedează la fel ca la legume – se aleg fructele coapte şi care sunt în stare perfectă. Se aruncă cele care au început să se strice.

Se spală şi se pun la uscat.

Fructele mai mari, cum ar fi caisele, piersicile, pepenele galben se taie cuburi înainte de a fi congelate. În cazul în care congelaţi fructe cu sâmburi scoateţi sâmburii înainte. Fructele mici, cum ar fi zmeură, se congelează în întregime.

Idei şi trucuri

Fructele şi legumele trebuiesc puse la congelat cât mai repede după ce au fost culese, aşa că nu le lasa mult să aştepte după ce le-ai cumpărat, astfel încât să îşi păstreze cât mai mult din nutrienţi.

Dacă vrei ca fructele şi legumele congelate să nu devină o masă compactă ai grijă ca ele să fie cât mai bine uscate după spălare. Este bine şi să le ţii în congelator pe tăvi, una lângă alta, câteva ore şi apoi să le pui în pungi.

Atunci când congelezi legume este indicat să le treci rapid prin apă clocotită înainte de a le scurge. După ce le treceţi prin apă fierbinte trebuie să le răciţi punându-le într-un bol cu apă cu gheaţă, altfel continua să se facă. Tot în scopul conservării nutrienţilor. Unele nu se trec prin apă clocotită, cum ar fi ciupercile, vinetele, ardeii

Ca să fie folosite, nici fructele şi nici legumele nu se decongelează în prealabil, ci se pot pune ca atare în mâncare.

Nu se mai folosesc dacă a trecut mai mult de un an de la congelare. Pentru că valorile lor nutriţionale au scăzut cu mult. În general este bine să consumaţi alimentele congelate între 3-6 luni de la congelare.

, , ,