Bucătăria are tendinţa de a deveni cea mai încărcată încăpere a casei. Este extrem de uşor să aduci aici o mulţime de lucruri de care nu mai ai nevoie, dar parcă nici nu te lasă inima să te desparţi de ele. Pentru că…cine ştie…poate că la un moment dat se vor dovedi folositoare.
Experienţa însă ne spune însă că extrem de rar se va întâmpla asta vreodată. Şi cel mai probabil vom rămâne cu mesele şi dulapurile pline, umplându-se de praf şi împiedicându-ne să mai intrăm în bucătărie relaxaţi. Desigur, nu există un singur mod de a avea o bucătărie plăcută – există stilul aseptic în care nimic nu este la vedere, de parcă ai fi într-un spital şi există stilul mult mai colorat în care vezi fel de fel de ustensile şi ingrediente care să îţi stimuleze creativitatea culinară.
Oricare ar fi stilul tău, există însă lucruri la care trebuie să renunţi dacă vrei să ai o bucătărie funcţională şi nu un depozit de lucruri pe care nu le mai foloseşti
Ustensile de bucătărie
Ţi se întâmplă să ai un dulap întreg ocupat numai de un robot de bucătărie care îţi promite că face câte lună şi în stele, dar nu l-ai mai dat jos de mai mult de jumătate de an? Oricât ar fi el de performat înseamnă că nu ai nevoie de el. Dă-l cuiva care chiar îl foloseşte iar tu cumpăra aparate mai mici, mai simple, mai potrivite cu stilul tău de viaţă. Să zicem, un mixer vertical.
Organizatoare vechi
Desigur, organizatoarele de sertare îşi au utilitatea lor. Şi v-am vorbit despre asta în trecut. Însă dacă este ceva mai rău decât să pui vasele în dulap fără niciun organizator este să le pui cu un organizator vechi / stricat. Aceste organizatoare trebuiesc înlocuite la un an, doi. Ele nu ţin pentru totdeauna.
Vase ciobite
Dacă ai farfurii şi căni ciobite aproape sigur vei avea tendinţa de a le ocoli atunci când îţi alegi ceva din dulap. Şi ele rămân acolo şi îţi ocupa loc chiar dacă nu le-ai mai scos din dulap de luni bune de zile. Este timpul să recunoşti – oricât ai fi de nostalgică după perioada când le-ai cumpărat nu le vei mai folosi vreodată. Aruncă-le!
Bureţi de vase vechi
Un burete de vase trebuie să arate în permanenţă nou, strălucitor. Altfel este ca şi cum ai spăla vasele cu ceva care este deja murdar. Dacă ai chiar şi cea mai mică reţinere să pui mâna pe el înseamnă că este timpul să îl schimbi.
Cutii din plastic
Cutiile de plastic tot au tendinţa de a se aduna în dulapurile noastre. Iar uneori sunt vechi şi urâte sau poate că le-am pierdut capacul… însă tot la noi în dulap sunt. Să nu mai aşteptăm niciun îndemn. Cum le vedem să le şi aruncăm pentru că este evident că nu ne va mai face plăcere să le folosim.
Pe frigider
Pentru multă lume suprafaţa frigiderului a devenit un univers în sine. Găsim aici de toate, de la magneţi din toate călătoriile noastre şi ale prietenilor până la fotografii, flayere promoţionale, calendare cu lucruri de făcut şi sfaturi super inteligente de viaţă. Nu strică să arunci o privire şi să scapi de tot ceea ce nu mai este de actualitate, nu de alta, dar şi evenimentele din viitor merită atenţie.
Cadouri
Dacă eşti pasionată de bucătărie şi toată lumea din jur ştie atunci, invariabil, ai în bucătărie o mulţime de lucruri cu care nu ai ce face. Fie că sunt duplicate, fie că sunt lucruri care ţi se par deranjante estetic sau inutile, fie că pur şi simplu ai prea multe obiecte similare ca să mai ajungi şi la ele. Trebuie să faci ceva să scapi de ele. Pe unele le poţi arunca. Pe altele le poţi dona. Important este să pui iar stăpânire pe spaţiul tău preferat.
Consumabile
Ai obişnuinţa de a comanda des mâncare şi ai rămas prin dulapuri cu fel de fel de pliculeţe cu sare, tacâmuri din plastic şi şerveţele umede? Ei bine, aruncă-le fără să te mai gândeşti niciodată. Este clar că nu le vei mai folosi vreodată. Păstrezi bidoane de plastic de apă şi borcane de sticlă? Dacă nu ai de gând să îţi umpli cămara de gemuri făcute în casă şi nici să faci vin la domiciliu atunci renunţă la ele. Le poţi pune în containere de reciclare dacă simţi că ai vrea să faci ceva bun pentru Pământ.