Intoleranta la gluten – cauze, simptome si solutii

Din ce in ce mai multe persoane constata ca simptomele pe care le acuza sunt o consecinta directa a intolerantei la gluten. O notiune relativ noua, despre care nu stiam prea multe pana de curand.

Glutenul este o proteina complexa, de origine vegetala ce se gaseste in mai toate cerealele cu bob (grau, orz, secara, ovaz) ) si in produsele preparate din acestea. Ba mai mult, aceeasi proteina contribuie la cresterea inflamatiei in corp fapt ce duce, au constatat specialistii, la inrautarirea unor afectiuni deja existente.

 De ce prezentam intoleranta la gluten?

Cercetarile efectuate in acest sens arata ca intoleranta la gluten se transmite genetic si poate fi depistata in copilarie, dar si mai tarziu. Organismul fiecaruia reactioneaza diferit si incepe sa emita semnale de alarma la un moment dat, provocat fiind de anumiti factori declansatori. Factorii tin atat de alimentatie (un anume exces alimentar), cat si de evenimente stresante cum ar fi divortul, pierderea unei persoane dragi, pierderea slujbei etc.

Care sunt simptomele intolerantei la gluten?

Simptomele sunt diferite atat ca manifestari, cat si ca intensitate. In general, daca te confrunti cu urmatoarele simptome, ai putea fi intolerant la gluten:

•    Meteorism abdominal, balonare, diaree, constipatie.

•    Migrene, oboseala continua, mai ales dupa o masa copioasa in care ai inclus si produse care contin gluten.

•    Anxietate,depresie, apatie – de altfel, multi dintre cei cu intoleranta la gluten au si anemie.

•    Eczeme, pete rosii pe corp, psorizis.

•    Infertilitate sau avort spontan – mai ales atunci cand organismul nu poate asimila substantele nutritive.

•    In cazuri mai grave, inflamatia rezultata din consumul de gluten declanseaza sau inrautateste afectiuni inflamatorii sau auto imune cum ar fi artrita, endometrioza, astmul bronsic, tiroidita etc.

Cum diagnostichezi corect aceasta anomalie?

Bineinteles, in urma unei discutii si al unui examen clinic doctorul specialist isi va da seama daca te confrunti sau nu cu intoleranta la gluten. “Testul” cel mai bun, insa, este acela de a elimina din dieta glutenul, cel putin 2-3 saptamani. Vezi cum te simti, dupa care incearca sa il introduci treptat in alimentatie.

Ai grija, insa, fiindca gradul de intoleranta la gluten poate fi diferit. In vreme ce pentru unii o mica scapare din cand in cand nu se soldeaza cu niciun fel de simptom, altii se confrunta cu o recidiva destul de violenta, acuzand manifestari neplacute.

Ce alimente sa excluzi din alimentatie daca esti intolerant la gluten?

Fereste-te de cereale integrale, tarate de grau, orez, ovaz, orz si de toate produsele preparate din acestea cum ar fi paine, placinta, produse de cofetarie si patiserie, fulgi de ovaz etc. – cu exceptia cazurilor in care pe ambalaj se specifica faptul ca acele produse nu contin gluten.

Dieta potrivita in cazul intolerantei la gluten

Poti opta pentru alimentele care nu contin gluten: fasole, seminte, nuci, oua proaspete, carne de peste sau de pasare, fructe si legume, produse lactate etc.

Apoi, ai la dispozitie doua alimente care pot suplini cu succes graul: quinoa si hrisca.

Semintele de quinoa sunt o sursa importanta de proteine, acid linoleic, fibre, vitamine, magneziu, seleniu, iar faina din quinoa nu contine gluten, asa ca o poti folosi pentru prepararea painii.

Citeste aici mai multe despre beneficiile semintelor de quinoa, cum se prepara si retete specifice. 

Hrisca contine si ea fibre, calciu, fier, aminoazici importanti pentru piele, substante care ajuta la reglarea tensiunii arteriala, a colesterolului, imbunatatirea sistemului cardiovascular etc.

Include in meniul tau boabele de hrisca, prajite in prealabil fara adaos de ulei, lastari de hrisca sau faina de hrisca tocmai pentru a prepara prajituri si paine care sa nu contina gluten.

Prajitura moale de ciocolata cu hrisca