Cercetarile specialistilor au aratat in mod clar faptul ca acizii Omega 3 sunt esentiali pentru o stare buna a sanatatii. Dupa ce uleiul din seminte de canepa, din seminte de in sau cel de peste au ocupat, pe rand, suprematia, iata ca a venit timpul ca o alta sursa de Omega 3 sa fie considerata cea mai potrivita.
Krill Oil sau uleiul de krill provine din creveti polari, mici crustacee care traiesc in apele Oceanului Antarctic. Timp de mii de ani, aceste creaturi marine au fost preparate traditionale in Coreea de Sud, Taiwan sau Japonia. Singura parte comestibila este coada, o sursa bogata in acizi esentiali Omega 3.
In tarile asiatice, dar si in Rusia sau Ucraina, crevetii krill sunt consumati in supe, salate, etc, avand un gust mai puternic, mai sarat decat gustul crevetilor obisnuiti.
Uleiul de krill este mult mai bine sintetizat decat consumul efectiv al crustaceelor sau decat consumul uleiului de peste, avand numeroase beneficii asupra sanatatii noastre.
• Este considerat cel mai bun ulei pentru inima. Uleiul de krill scade trigliceridele, colesterolul “rau” si il creste pe cel bun, HDL. Studiile efectuate au aratat ca pentru toate aceste probleme uleiul de krill este mult mai eficient decat uleiul de peste.
• Regleaza sistemul hormonal, atenuand manifestarile premenstruale, inclusiv crampele abdominale, frecvente in afectiuni mai grave, cum ar fi endometrioza.
• Uleiul de krill are un puternic efect detoxifiant deoarece contine astaxantina. In plus, aceeasi substanta nu permite oxidarea, asa ca nu vor aparea probleme cum ar fi rancezirea.
• Unele studii au sugerat ca acizii grasi din uleiul de krill ar ajuta la dezvoltarea creierului copiilor, asa ca el este uneori administrat femeilor insarcinate sau copiiilor. In aceasta directie, insa, mai multe studii trebuie realizate, intrucat nu exista date oficiale.
• Amelioreaza simptomele din artrita reumatoida, osteoartrita si alte boli inflamatorii. Cel putin, asta sustin cercetarile efectuate, existand si un indiciu asupra faptului ca uleiul de krill poate scadea nivelul proteinei C-reactive, un marker al inflamatiei in corp, asociat de multe ori bolilor cardiace.
• Prezinta toate celelalte beneficii ale uleiului de peste, fiind insa mult mai sigur si mai eficient: imbunatateste functia cognitiva, actioneaza ca un antidepresiv, mentine sanatatea pielii, incetinind procesele de imbatranire, stimuleaza sistemul imunitar etc.
Precautii
Uleiul de krill are mult mai putine efecte adverse decat uleiul de peste normal. Consuma cu precautie uleiul de krill daca ai o boala a sangelui sau alergie la fructele de mare. De asemenea, nu se recomanda administrarea acesti tip de ulei cu cel putin doua saptamani inaintea unei operatii, intrucat incetineste coagularea sangelui. Aceleasi riscuri apar si in cazul in care iei suplimente de ginkgo biloba, usturoi sau ghimbir.
Daca esti insarcinata, alaptezi sau urmezi un tratament specializat, intreaba-ti doctorul inainte de a incepe sa utilizezi ulei de krill.