Obiceiurile proaste ale românilor duc la obezitate infantilă

Pe 21 mai are loc în România, la fel ca în multe alte ţări din lume, Food Evolution Day, o zi dedicată nutriţiei sănătoase a copiilor. Această sărbătoare face parte din campania internaţională a lui Jamie Oliver de a promova principiile alimentaţiei sănătoase în timpul copilăriei. Am stat de vorbă cu Raluca Vasile, ambasador Jamie Oliver România, consultant nutriţie, antrenor de gusturi şi arome sănătoase despre acest proiect şi despre ce putem face noi, ca părinţi, pentru a le oferi copiilor alimentaţia sănătoasă pe care o merită.

 

Românii mănâncă foarte multă pâine

Românii mănâncă foarte multă pâine

Care sunt cele mai frecvente greşeli de nutriţie ale romanilor?
În România se consuma multe dulciuri, băuturi carbogazoase, panificate (covrigi, plăcinte) şi multă pâine. Şi din păcate aceasta pâine din comerţ are şi mulţi aditivi şi agenţi de creştere care nu fac bine digestiei, balonează şi în timp duc la obezitate. În plus, nu există o cultură a salatelor şi alimentelor sau sucurilor verzi ca în Franţa de exemplu. Dacă am consuma preponderent legume şi fructe am fi cu siguranţă mai sănătoşi. Însă ştim că nivelul veniturilor în România este mic, şi multe familii abia au pâine să pună pe masă.

Cum îi dezvăţam pe copii de consumul prea mare de zahăr? Este realist să credem că putem scăpa cu totul de el?
Putem face ciocolată în casă cu cacao naturală, pudră de roşcove, nuci şi miere, îngheţată din fructe sau iaurt gras, prăjituri sau tarte cu cotinut mai mare în fructe, legume şi să le îndulcim cu fructe confiate, precum smochine, curmale, caise etc.

Dulciurile ar trebui înlocuite cu fructe de sezon, aduse de la țară

Dulciurile ar trebui înlocuite cu fructe de sezon, aduse de la țară

Care sunt alternativele sănătoase la zahăr, atunci când copiii cer “ceva bun”?
Cea mai sănătoasă alternativă pentru dulce, sau dulcele sănătos se afla în fructele naturale, crescute la ţară, de sezon şi în mierea locală de la producători acreditaţi, fără zahăr. În sezon, fructele au o mare bogăţie de vitamine şi consumate proaspăt asigura dulcele natural de care au nevoie copii, dar şi adulţii. Organismul nostru nu este învăţat cu dulcele din zahărul rafinat şi albit cu var, însă pe parcursul vieţii dacă ne depărtăm de natură şi gustul se modifică, şi atunci organismul cere mai dulce, mai sărat,mai condimentat.

Așa arată posibilele ingrediente ale unei băuturi sănătoase

Așa arată posibilele ingrediente ale unei băuturi sănătoase

În ce alimente se găseşte zahăr în cantitate mare, dar nici măcar nu ne dăm seama că îl consumăm?
Cel mai mare conţinut de zahăr este în sucurile carbogazoase, în prăjituri cu creme şi ciocolate cu umpluturi zaharoase.
Cea mai bună ciocolată este de cu 80% cacao. Prăjiturile cele mai sănătoase sunt cele cu zahăr obţinut din fructe. Pentru un copil până în 10 ani, consumul băuturilor carbo gazoase nu este recoamandat, ci mai degrabă să îi învăţăm cu sucuri naturale din fructe și smoothieuri, cel mai adesea preparate în casă pentru a controla conţinutul. Dacă la o masă nu putem mânca mai mult de 2 fructe mari sau 3 fructe mici, atunci nici într-un suc nu punem mai mult, putem compensa însă cu frunze verzi din belşug. Mai ales dacă cei mici nu mănâncă salate sau nu le plac legumele, le putem pune în sucuri combinate cu rădacinoase, banana, măr, portocala, grapefruit, lămâie sau kiwi. Un suc de fructe echilibrat conţine 50% fruct, 50% apă.

Food Revolution Logo

Food Revolution Logo

Ce presupune proiectul Food Revolution Day al lui Jamie Oliver şi cum se desfăşoară el în România?
Proiectul FRD a început în 2012 odată cu pelerinajul lui Jamie Oliver în şcolile din SUA pentru a-i învăţa pe americani să mănânce sănătos pentru a preîntâmpina obezitatea prin obiceiuri alimentare sănătoase. Anul acesta, mişcarea Food Revolution a obţinut cea mai mare victorie în lupta cu obezitatea, taxa pe toate băuturile carbogazoase ce conţine peste 7% sau 15g zahăr/100g de suc.

În prezent, organizaţia Food Revolution în UK primeşte de la guvernul Marii Britanii 80k Lire pentru programe de educaţie alimentară, dotarea şcolilor cu cantine şi ore de educaţie nutrtitională în şcoli. Programul îşi propune întoarcerea la gătitul în familie, din ingrediente proaspete locale, ore de educaţie alimentară cu copii şi părinţi pentru a preveni obezitatea. Principala cauză a obezităţii este consumul de zahăr ce depăşeşte de 3 ori raţia zilnică permisă de OMS.

În România avem în prezent peste 50 de ambasadori în toată ţara, cei mai activi desfăşoară ateliere în şcoli de stat şi private şi în centre efter school din Bucureşti, Iaşi şi Cluj. Anul acesta vom organiza 2 evenimente de impact pe 20 şi 21 mai la Bucureşti şi Iaşi, pentru a sensibiliza opinia publică şi autorităţile despre o realitate gravă, România este în prezent pe locul 1 în UE în ce priveşte obezitatea infantilă, iar cauza principală spun specilistii este lipsa educaţiei alimentare în familie şi în şcoli. Practic spunem că mâncăm sănătos, dar în fapt habar nu avem ce consumăm şi ce conţin acele alimente, şi nici nu avem repere clare de alimentaţie sănătoasă.

Scopul este că educaţia alimentară să devină program guvernamental, inclus şi bugetat în strategia pe termen mediu şi lung, aşa cum se intampa în celelte ţări unde modelul funcţionează cu succes. Un buget similar cu cel din UK ar putea fi fezabil şi la noi, atâta timp cât educaţia alimentară este setată ca o ramură prioritară în şcoli şi susţinută bugetar şi de Ministerul Sănătăţii, ca problema naţională de obezitate infantilă cu grad ridicat.

Cum poţi deveni ambasador voluntar şi ce anume trebuie să faci pentru a răspândi principiile de alimentaţie sănătoasă?
Ca să devii ambasador JO trebuie să te înscrii pe site-ul oficial www.jamiesfoodrevolution.com , completezi un formular şi dacă eşti acceptat începe activitatea ta ca membru al unei echipe regionale sau individual în şcoala copilului tău, acasă şi în comunitate. Că ambasador eşti dator să te implici să să susţii acţiunile de educaţie sănătoasă, avem reţete, modele de ateliere din UK şi modelul de succes practic, implementat în ţările vestice.

 

Dacă vrei să afli mai mult despre ce înseamnă să te hrăneşti sănătos, dacă vrei să găteşti alături de copii, alţi părinţi, chefs de renume, eşti aşteptat sâmbătă 21 mai ora 11:00am la Grădina Verona la Şcoala de Nutriţie şi stil de viaţă sănătos #farazahar.

, , , ,