Studiu: alimentatia poate preveni boala Alzheimer

Factorul genetic este principala cauza in declansarea bolii Alzheimer, spun specialistii. Mai nou, unele voci sustin ca afectiunea poate aparea chiar si izolat, fara nicio legatura cu mostenirea genetica. Cu toate astea, numeroasele studii realizate in ultimii ani au aratat ca stilul de viata adoptat poate intarzia sau chiar preveni aparitia simptomelor declinului cognitiv, asociate bolii Alzheimer.  

Doctorul Neal Barnard, fondatorul si presedintele organizatiei “Physicians Committee for Responsible Medicine” si autorul cartii “Power Foods for the Brain”, a dat publicitatii concluziile mai multor ani de studiu, in care a cercetat felul in care alimentatia influenteaza declinul mental si aparitia bolii Alzheimer.

El insusi dintr-o familie cu antecedente in acest sens, dr. Barnard sustine raspicat faptul ca dietele bogate in grasimi saturate, ca de altfel si aportul de fier si cupru, pot cauza astfel de manifestari. Pe de alta parte, obiceiurile sanatoase au o anumita influenta pozitiva in cadrul aceluiasi context.

Desi concluziile nu sunt oficiale, iar autoritatile nu au dat niciodata un verdict clar, dr. Barnard spune ca studiile intreprinse sunt suficiente pentru a pune pret pe recomandarile specialistilor si pentru a incepe sa avem grija de sanatatea noastra cu ajutorul unor reguli alimentare sanatoase.

Iata cateva sfaturi mentionate de doctorul Neal Barnard, eficiente in protejarea creierului si a functiilor sale:

1. Consuma alimente bogate in vitamina E: migdale, spanac fiert, seminte crude, varza kale, alune de padure, avocado, patrunjel, papaya, broccoli etc.

Bomboane Rafaello (de post)

2. Axeaza-te pe o dieta din care nu lipseste nici vitamina A: fasole, naut, struguri, legume cu frunze verzi, cartofi dulci, caise uscate, morcovi, dovleac, ardei rosu etc.

Humus

3. Opteaza si pentru alimentele fortificate cu vitamina B: cereale, lapte de soia.

Orez cu lapte de soia

4. Fa exercitii pentru creier. Desi ar putea parea doar un mit, si creierul trebuie antrenat pentru a-si pastra functiile. Ai la indemana numeroase trucuri cu adevarat eficiente: numeroteaza orice lista ai scrie, de mana sau pe calculator, invata pe de rost versurile cantecelor preferate, inscrie-te la un curs care nu are legatura cu meseria ta de baza, apeleaza la multi-tasking pentru dezvoltarea capacitatii de concentrarea sau solutionare a unor probleme etc.

5. Tine cont si de eventualele pericole: dieta bogata in grasimile saturate, excesul de cupru si aluminiu din alimentatie sau ustensilele de gatit etc.