Planta Chia (Salvia hispanica) este originara din America de Sud, fiind cultivata de azteci inca din anii 3500 i.H. Semintele de chia erau considerate o sursa importanta de nutrienti, aztecii folosindu-le atat in alimentatie, cat si in ritualuri religioase.
Astazi, semintele de chia sunt deseori parte a retetelor raw vegane. Un lucru deloc surprinzator daca ne gandim ca semintele de chia sunt bogate in acizi grasi esentiali, fibre, vitamine B1, B2, B3, contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele integral, de 15 ori mai mult magneziu decat broccoli si mai multi antioxidanti decat afinele. De asemenea, reprezinta o sursa completa de proteine si alte minerale importante cum ar fi fosfor, fier, potasiu, zinc, cupru si mangan.
Care sunt beneficiile semintelor de chia?
• Ajuta la pierderea catorva kilograme
Gustarile, salatele sau preparele care contin seminte de chia te vor face sa te simti satul mai mult timp. De altfel, in combinatie cu apa se formeaza un suc gelatinos care incetineste procesul prin care enzimele digestive descompun carbohidratii in zahar simplu. Ca parte a dietelor pentru slabit, gelul de chia hidrateaza foarte bine, contribuind la pierderea catorva kilograme.
• Sunt recomandate si diabeticilor
Semintele de chia au un indice glicemic foarte mic, acel suc gelatinos incetineste transformarea carbohidratiilor in zahar, ajutand la controlarea nivelului de zahar din sange. Tocmai de aceea, specialistii sutin ca semintele de chia sunt recomandate si benefice persoanelor cu diabet.
• Ajuta la prevenirea si ameliorarea unor afectiuni
Mai bogate in acizi grasi decat semintele de in sau somonul, semintele de chia sunt o sursa importanta de acizi grasi Omega 3 si 6, care au proprietati antiinflamatoare. Astfel, ele amelioreaza afectiuni precum artrita, astm, endometrioza si boli cardiace, contribuind si la scaderea colesterolului.
Care este doza recomandata zilnica si cum putem consuma semintele de chia?
Desi nu exista o doza recomandat, generala, indicat ar fi sa integrezi in alimentatie o lingurita de seminte de chia in fiecare zi. Bineinteles, corpul tau iti va transmite daca tolereaza sau nu acest aliment, desi studiile arata ca reactiile adverse apar foarte rar. Daca esti insarcinata sau alaptezi nu consuma seminte de chia intrucat cercetarile efectuate pana in acest moment nu sunt suficient de concludente.
In ceea ce priveste consumul de seminte de chia, le poti consuma crude, in salate , inmuiate in sucul de fructe sau integrate in diverse aluaturi de patiserie, budinci, creme, paine etc.
Rulouri din seminte de chia – gastropedia.ro/reteta/Rulouri-din-seminte-de-chia
Umplutura pentru placinta de mere – gastropedia.ro/reteta/Umplutura-din-seminte-de-chia–pentru-placinta-de-mere
Paine din seminte de chia – gastropedia.ro/reteta/Paine-din-seminte-de-chia