Traditii si superstitii interesante de Ziua Indragostitilor

iubire

De cativa ani, Ziua Indragostitilor a inceput sa fie si la noi sarbatorita in data de 14 februarie. Desi contestata de cei care sustin ca Dragobetele (24 februarie) reprezinta de fapt echivalentul autohton al sarbatorii importate, Valentine’s Day nu poate trece neobservat, mai ales in randul indragostitilor.

Si, chiar daca iubirea ar trebui celebrata in fiecare zi, de ce nu am respecta aceste doua evenimente „oficiale”, prin gesturi marunte, dar importante ca semnificatie? Atat timp cat nu uitam ca iubirea trebuie demonstrata in timp, mai mult prin fapte, si mai putin prin cuvinte, am putea totodata sa ne bucuram si de toate traditiile acestor sarbatori asociate iubirii.

Tocmai de aceea, iata cateva detalii interesante legate de Valentine’s Day. Originea acestei sarbatori, semnificatia tuturor simbolurilor, dar si cateva superstitii haioase – toate fac parte din acest ritual al iubirii.

Originea Zilei Indragostitilor – o sarbatoare romana sau ziua Sfantului Valentin?

Se pare ca, in trecut, Ziua Indragostitilor era de fapt o sarbatoare romana dedicata fertilitatii, numita Lupercalia si celebrata in fiecare an in data de 15 februarie. Atunci, tinerii faceau schimburi de cadouri si isi declarau dragostea. La un moment dat, insa, Lupercalia a fost considerata o sarbatoare pagana, asa ca Papa Gelasius a hotarat sa dea o semnificatie crestina evenimentului, asociindu-l cu Sfantul Valentin.

De aici incepe cea de-a doua poveste asociata originii Zilei Indragostitilor. Astfel, unii cred ca sarbatorea este de fapt inchinata acestui sfant care a fost un preot in timpul domniei  imparatului Claudius II. Sfantul Valentin a refuzat sa renunte la Crestinism, ba mai mult, a continuat sa oficieze casatorii intre soldatii romani si alesele lor, chiar daca imparatul interzisese acest lucru.

Care este semnificatia cadourilor si simbolurilor de Valentine’s Day?

Trandafirii sunt, poate, cele mai oferite flori in aceasta zi, si asta pentru ca trandafirul este considerat simbolul iubirii inca din secolul 18. Se pare ca trandafirul era floarea preferata a zeitei iubirii, Venus.

Ciocolata, unul dintre cele mai puternice afrodisiace, a fost folosita inca de pe vremea aztecilor pentru a cuceri persoana iubita, iar cercetarile ulterioare au aratat faptul ca ciocolata contine aceleasi substante produse de creierul nostru atunci cand ne indragostim. Asadar, este dulcele potrivit pentru a-ti arata dragostea.

Culorile folosite in aceste zile pentru flori, cadouri sau felicitari sunt roz, rosu si alb. Rosul este culoarea pasiunii, albul al puritatii, iar rozul este asociat unei intamplari legate de moartea Sfantului Valentin. Se spune ca, la moartea acestuia, copacul de migdale a inflorit, florile sale roz impresionandu-i pe toti cei prezenti.

Cupidon este un fel de ajutor al iubirii, invocat de cei care doresc sa isi gaseasca jumatatea. Ei bine, numele lui vine din latinescul „cupido” – „dorinta”, iar Cupidon este fiul lui Venus, zeita dragostei, asadar nici el nu putea sa lipseasca din acest arsenal al iubirii.

Cum se sarbatoreste „Valentine’s Day”peste tot in lume?

Daca la noi Ziua Indragostitilor se marcheaza prin schimburi de cadouri, cine romantice sau vacante exotice, iata cum sarbatoresc altii Valentine’s Day:

•    In Japonia, femeile cumpara Hom-mei, o ciocolata destinata iubitilor si sotilor. Pe de alta parte, femeile nu isi primeste cadourile decat la sfarsitul lunii, iar cel mai frecvent consta in ciocolata alba.

•    In Africa de Sud, se pastreaza multe dintre traditiile asociate festivalului pagan Lupercalia, iar petrecerile se tin lant in aceste zile.

•    Una dintre cele mai cunoscute traditii in Scotia este cea numita „Cautarea perechii potrivite pentru Valentine’s Day”. Ciudata este modalitatea prin care tinerii  aleg sa faca asta. Astfel, primul barbat sau prima femeie pe care o vad pe strada in ziua de 14 februarie le devine partener de intalnire.

•    Chinezii sarbatoresc Ziua Iubirii in ziua a 7-a a celei de-a 7-a luni aferente calendarului chinez. Atunci, cuplurile viziteaza „Temple of Matchmaker”pentru a se ruga pentru fericire si casatorie, iar cei singuri vin aici pentru a se ruga pentru a-si intalni perechea.

Superstitii norocoase de Valentine’s Day

Dupa cum era de asteptat, superstitiile regasite in jurul acestei zile sunt si ele printre cele mai variate. Iata mai jos cateva dintre ele:

•    Daca iubitul sau iubita te va trezi astazi cu un sarut, e semn ca vei avea noroc.

•    O crenguta de rozmarin plasata sub perna, in ajun de Valentine’s Day te poate ajuta sa iti visezi sortitul.

•    Daca te trezesti inainte de rasaritul soarelui si te uiti pe fereastra, primul barbat pe care il vezi va semana izbitor cu jumatatea ta.

•    Daca aprinzi o lumanare in aceasta noapte, intr-o camera intunecata, fii atent la flacara pentru a-ti cunoaste norocul in dragoste. Astfel, daca flacara este mare si luminoasa, destinul iti pregateste o iubire ca in povesti, cu o persoana pe care nu o cunosti inca. Daca flacara se roteste, cineva comploteaza impotriva relatiei tale. In cazul in care flacara este cu scantei, asteapta o poveste de dragoste pasionala, iar daca flacara palpaie, cel iubit te va parasi.

,