Bucataria viitorului – cum sa fii eco-friendly

bucatarie-design

Bucataria viitorului este cea care protejeaza mediul inconjurator. Pentru asta, ai la indemana cateva solutii eco-friendly cu ajutorul carora poti spune ca incerci sa salvezi planeta prin deciziile pe care le ei.

Citeste in continuare cateva astfel de variante pe care le poti aplica in bucataria ta. Nu doar mediul iti va multumi, pentru ca inalturarea unor produse chimice din bucatarie ar putea sa iti rezolve si unele probleme de sanatate.

1.    Foloseste produse de curatare naturale

Incearca sa utilizezi doar detergenti naturali sau, o alta varianta si mai indicata, sa iti prepari chiar tu solutiile de curatare. Pentru asta, ai nevoie doar de otet, bicarbonat de sodiu, lamaie sau sare. De exemplu, partea interioara a lamaii, dupa ce a fost stoarsa sau chiar sucul de lamaie pot curata cu succes robinetele de inox. Blatul de bucatarie se curata de minune cu o solutie formata din suc de lamaie si apa, in parti egale, iar detergentul de vase devine mai eficient si mai spornic daca adaugi in el un pic de suc de lamaie.

Otetul este eficient impotriva mucegaiului, iar pentru a spala masina de spalat vase toarna o jumatate de ceasca de otet in rezervor si ruleaza un ciclu gol. Canalul de scurgere poate fi curatat tot cu ajutorul otetului, toarna un pic de otet, asteapta 2-3 minute, dupa care da drumul la apa rece.

Sarea absoarbe excesul de grasime, asa ca foloseste-o pe suprafatetele unsuroare, cum ar fi tavi, vase sau plansete din lemn.

Bicarbonatul de sodiu curata obiectele din otel, dar si faianta si gresia daca amesteci jumatate de cana de bicarbonat in 4 litri de apa.

2.    Schimba corpurile de iluminat

Pe langa faptul ca ar fi recomandat sa incorporezi cat mai multa lumina naturala in bucatarie, foloseste doar becuri economice, cu fluorescenta compacta pentru ca au un consum de cinci ori mai mic si o durata de viata de 10 ori mai mare decat becurile normale.

3.    Electrocasnicele cu clasa A++ si A +++ scad cu mult factura

Pe fiecare aparat electrocasnic este trecuta clasa din care face parte. A++ si A+++ sunt cele mai “eco friendly” asa ca opteaza intotdeauna pentru acestea.

4.    Materiale atent alese pentru mobilier si accesorii

Materialele folosite sunt foarte importante in acest context. Bambusul, o planta care creste foarte repede, este potrivit pentru pardoseala sau mobilier. O alta varianta ar fi pluta – scoarta din stejarul de pluta – un material elastic, impermeabil, hipoalergenic, rezistent la mucegai, perfect pentru bucatarie. Chiuveta sau alte accesorii de acest fel ar putea fi din otel inoxidabil sau cupru, doua materiale “eco friendly”.

5.    Mici trucuri cu mari efecte

Pe langa sfaturile de mai sus, incearca sa deschizi cat mai rar frigiderul, sa nu depozitezi in el produse calde sau prea multe alimente pentru ca energia necesara va creste. In plus, scoate din priza aparatele electrocasnice atunci cand nu le utilizezi sau reconditioneaza mobilierul deja existent fie in cadrul bucatariei, fie pentru o alta camera din casa.

Sursa foto

, ,