Calendar ortodox 2 februarie 2022

Cruce roșie în calendar.

Sărbătoare mare la români. Ce este interzis să faci de Întâmpinarea Domnului. Rugăciunea zilei

Calendar ortodox 2 februarie 2022. Sărbătoare mare la români, cu cruce roșie în calendar. Astăzi îți explicăm ce este, de fapt, interzis să faci de Întâmpinarea Domnului. Rugăciunea zilei pe care trebuie să o spui neapărat.

În fiecare an, la fix 40 de zile după Crăciun, creștinii ortodocși sărbătoresc Întâmpinarea Domnului, numită în popor și Ziua Ursului sau Stretenie. În această zi deosebită, se spune că iarna se luptă cu primăvara.

Calendar ortodox 2 februarie 2022. Cruce roșie în calendar

La 40 de zile după ce a venit pe lume, Iisus Hristos a fost luat de Fecioara Maria și de Iosif și a fost dus la Templu. Legea de la acea vreme cerea ca primul născut de sex masculin să îi fie închinat Domnului la împlinirea acestui număr de zile de la naștere.

Tot acum se realiza și curățirea mamei. Simeon și Ana, părinții Fecioarei Maria, i-au întâmpinat pe aceștia în Templu. Această zi este una dintre cele mai importante pentru credincioși, conform Bisericii Ortodoxe Române.

Sărbătoare mare la români. Ce este interzis să faci de Întâmpinarea Domnului

Calendar ortodox 2 februarie 2022. Și în popor s-au născut numeroase superstiții legate de această sărbătoare. Se spunea din bătrâni că, la 40 de zile de la Crăciun, ursul iese din bârlogul în care a dormit pe timpul iernii, apoi își privește umbra. Dacă se sperie, va fi o iarnă lungă, dar dacă ziua este înnorată și animalul rămâne liniștit, atunci vine mai rapid primăvara.

În data de 2 februarie este interzis cu desăvârșire să te cerți cu cineva sau să ai probleme cu persoanele din familie. Nu ai voie să tai cu foarfeca sau să muncești, altfel te vei chinui în momentul în care vei muri.

Calendar ortodox 2 februarie 2022. Tot în această zi este interzis să ceri bani împrumut, să mături, să speli sau să coși ori să tricotezi. Dacă cineva îți cere ajutorul și refuzi, te va pedepsi Dumnezeu.

Stretenia era o divinitate feminină, care trece în ziua aceasta peste ape. Dacă sunt dezghețate, face un pod de gheață peste ele.

Calendar ortodox 2 februarie 2022. Dacă mergi la biserică, trebuie neapărat să păstrezi lumânarea și să o aprinzi apoi acasă. Te va feri de boli și de necazuri și îți va aduce protecția divină asupra familiei și a casei.

Rugăciunea zilei

“Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule Unule Născut și Cuvântul lui Dumnezeu, Care mai înainte ai fost văzut de prooroci, ca prin oglindă, în ghicitură și mai pe urmă, în aceste zile, Te-ai născut nestricat cu trupul din Preasfânta Fecioară Maria și în a patruzecea zi, în locul cel sfânt, întru întâmpinarea întregii lumi, Te-ai arătat ca Prunc, purtat în brațele Dreptului Simeon pentru mântuirea tuturor celor din Adam! Cât de proslăvită și de prealuminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului și Întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon.

Astăzi cerurile se veselesc și pământul se bucură de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru. De demult Moise s-a urcat în munte ca să vadă slava Ta, dar nu a putut să-Ți vadă fața Ta, pentru că i-ai arătat doar spatele. În această zi prealuminoasă a întâmpinării Tale, Tu Te-ai arătat pe Tine Om, strălucind de nespusă dumnezeiască Lumină, ca împreună cu Simeon să Te vedem față către față, să Te pipăim cu mâinile și să Te primim în brațele noastre ca să Te cunoaștem pe Tine ca Dumnezeu venit în trup.

Pentru aceasta proslăvim nespusă coborârea Ta și marea Ta iubire de oameni, că prin venirea Ta ai dăruit acum bucurie cerească neamului omenesc căzut de demult în păcat. Că Tu prin dreapta Ta judecată ai izgonit pe strămoșii noștri din raiul desfătării în lumea aceasta, iar acum ne-ai miluit și iarăși ne-ai deschis locașurile cerești și ai prefăcut plânsul nostru întru bucurie, iar Adam nu se mai rușinează pentru neascultare și nici nu se va mai ascunde de la fața Ta, fiind chemat de Tine, pentru că Tu ai venit acum ca să iei asupră-Ți păcatele lui, să-l speli cu sângele Tău și să-l îmbraci pe el, gol fiind, în haina mântuirii, în podoaba veseliei și să-l înfrumusețezi pe el, ca pe un mire.

Iar pe noi, pe toți, care prăznuim dumnezeiasca Ta întâmpinare, învrednicește-ne ca împreună cu fecioarele înțelepte să Te întâmpinăm pe Tine, Mirele nostru Ceresc, cu candelele credinței și curăției aprinse să privim cu ochii credinței dumnezeiasca Ta față, să Te purtăm în inimi, în toate zilele vieții noastre, ca să ne fii nouă Dumnezeu și noi să fim poporul Tău.

Iar în slăvita și înfricoșătoarea zi a venirii Tale, când toți sfinții vor ieși în văzduh pentru marea Ta întâmpinare, învrednicește-ne și pe noi să Te vedem, și astfel pururea cu Domnul vom fi. Slavă milosârdiei Tale, slavă Împărăției Tale, slavă purtării Tale de grijă, Unule iubitorule de oameni, că a Ta este împărăția și puterea și slava, împreună cu Cel fără de Început al Tău Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

, , , , ,