Cele mai bune sfaturi despre sosuri, de la Silvia Jurcovan

Sosurile sunt preparate culinare care se adauga la carne, legume, etc pentru a imbunatatii valoarea nutritiva si a da mancarurilor aroma si aspect placut, cu rolul de a  stimula pofta de mancare.

Atentia, cea mai mare trebuie sa o avem, atunci cand pregatim sosurile, pentru a nu deveni “indigeste” la modul in care le pregatim. Este contraindicat sa prajim ceapa si faina in grasime, pana la rumenire, pentru ca atunci temperatura grasimilor se ridica pana la fumegare si acestea incep sa se ard, ceea ce nu este deloc sanatos, pentru ca pot duce la imbolnavirea diferitelor organe: ficat, rinichi, inima.

Sosurile, in general le legam cu faina, pentru ca granulele de amidon din faina, prin fierbere se gelifica si astfel lichidul se ingroasa. Ca sa nu se formeze cocoloase, faina o diluma intotdeauna cu apa rece si apoi adaugam lichidul fierbinte. Daca folosim grasime la sos, atunci amestecam inainte faina cu grasimea topita, pana se omogenizeaza si apoi lasam sosul sa fiarba, pentru a se ingrosa.

Retete de baza, pentru sosuri:

Ciulama

Ingrediente

25-30 g faina

30-50 g grasime

1/2 lichid