Conservarea plantelor aromatice pentru iarna

Vom prezenta doar o parte din conservarea plantelor aromatice indigene, desi cunoscute dar putin folosite, in functie de zone si obiceiuri culinare.

Aceste plante aromatice, care se gasesc din abundenta la noi in tara, nu trebuiesc sa lipseasca din camara nici unei gospodine. Fara ele nu se poate da gust mancarurilor, sosurilor, ciorbelor si altor preparate.

Conservarea cimbrului

Cimbrul este o planta condimentara cu multiple intrebuintari atat in preparate culinare, cat si pentru condimentarea diferitelor muraturi, toate partile plantei continand ueiuri aromatice.

Aceasa planta se poate culege de cand infloreste( cand are aroma mai puternica ) pana toamna tarziu cand face seminte.

Cimbrul inflorit se va desparti de radacina, spalat sub jet de apa pentru a se indeparta praful, lasandu-i ramurile rasfirate pentru a se usca pe un blat de lemn sau pe un gratar cel putin 2 zile la umbra.

Odata uscat, frunzulitele cu flori se vor curata de pe tulpina si puse intr-un borcan ermatic inchis.

Daca se va dori cimbru cu tot cu tulpina, acesta se va pastra in saculeti de panza, care se va agata intr-un cui in camara.

Pentru aroma sa deosebita, cimbrul se poate adauga in aproape toate preparatele cu legume sau numai in produsele din carne.