Cartofii conţin antioxidanţi, proteine, amidon şi sunt, prin urmare, un aliment foarte sănătos care poate să fie consumat des fără probleme. În plus, sunt şi ieftini şi se găsesc tot timpul anului.
Pe piaţa exista foarte multe soiuri de cartofi şi mereu se fac cercetări pentru a ineventa unele noi. Sunt şi mulţi importaţi, mai ales din Uniunea Europeană. Sorin Chiru, membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice, a spus pentru pressoane.ro cum alegem cei mai buni cartofi.
În primul rând ar trebui să alegem cartofi din România. Cele mai bune zone ar fi Brașov, Covasna, Sălaj, Moldova, Bucovina, Neamţ
Să nu alegem cartofi mari. Cei mai buni sunt cei pe care îi putem ţine în pumni, altfel au foarte multă apă. La cartofii mici este şi mai sigur că nu a fost folosit îngrăşământ pe bază de azot.
Foarte mulţi cartofi mari, perfecţi, rotunzi, proveniţi din Franţa şi Olanda sunt de fapt soiuri produse pentru a hrăni animalele. Aşa că nu ar trebui să îi alegem, chiar dacă sunt mai uşor de curăţat şi mai ieftini.
Motive pentru a alege cartofi româneşti
Condiţii climatice foarte bune
Solul bun, întrucât nu a fost cultivat intensiv
Sunt crescuţi în mod natural, în pământ, nu pe un strat artificial la care se adauga îngrăşăminte.
Cum ajungem la aceşti cartofi?
Ar trebui să încercăm să ocolim lanţurile de supermarket, întrucât aceştia lucrează numai cu marii producători. Şi să ajungem în pieţe sau magazine mici care luceaza şi cu producători mici. Aici vom găsi cartofii cu cel mai bun gust şi cea mai mare densitate de substanţe nutritive.