Oricine vrea să se hrănească sănătos ar trebui să facă în casa brânză de vacă. Mai ales dacă are copii. Brânză se poate mânca împreună cu o lingură de smântână alături de mămăligă sau se poate pune în plăcinte, papanaşi. Este delicioasă chiar şi în salatele de vară.
Deşi avem impresia că este complicat, de fapt nu este atât de dificil să faci brânză în casă. Doar că ai nevoie neapărat de un lapte bun, de la ţară.
Cum se face brânză de vaci acasă
Într-o oală înaltă, punem laptele la prins. Poziţionam oala într-un loc cald, cu temperatura constantă, ferită de curenţii de aer (mai ales cei reci).
După o zi, verificăm starea laptelui, eventual îl putem „smântâni” (alegem cu grijă grăsimea ridicată la suprafaţă).
Când chişleagul s-a prins foarte bine, îl putem strecura.
Peste o oală punem o strecurătoare / sita mare pe care o acoperim cu tifonul curat, umezit şi stors foarte bine. Cu ajutorul unui polonic, punem chişleagul în tifon.
La final stangem colţurile tifonului, facem câteva noduri şi lăsăm la scurs maxim 1 oră (eu mă folosesc de grătarul aragazului pe care îl poziţionez pe 2 cutii înalte).
Mai multe informaţii despre cum faci pentru copii brânză acasă puteţi citi pe sfatulparintilor.ro, aici.