Cum faci grătar. Pas cu pas, pentru începători.

Aş vrea să vă spun că sunt o maestră a grătarelor, dar nu prea pot. Întrucât, fată fiind, m-am rezumat numai la a pune masa, strânge masa şi prepararea salatei. Nimic glorios aici. Fără glume spuse în faţa focului, fără bere la soare.
Aşa că mi-am luat inima în dinţi, mi-am pus haine care pot să se afume că nu-mi pasă, şi am făcut primul grătar din viaţa mea. Asistata, cum altfel?

Ocazie cu care am aflat fel de fel de trucuri. Să vi le împărtăşesc şi vouă, dacă sunteţi în situaţia mea

Cum alegi carnea de grătar
Aici a fost prima mea gresala. Pentru mine am ales muşchi de porc, o carne slabă, care în final a ieşit tare şi cam fără gust. Şi apoi stăteam şi salivam la bunătăţile celorlalţi din grup. Noroc că au fost drăguţi şi au împărţit şi cu mine din costiţă şi ceafa lor. Mi-au explicat precum unui copil mic ca o fi grasă carnea nefăcută, însă grăsimea se topeşte pe grătar şi rămâne numai carnea slabă, însă fragedă şi cu gust.

Cum pregăteşti carnea înainte să te apuci de grătar
Ei bine, trebuie să o pui la marinat câteva ore înainte de a o aşeza pe grătar. Sosul în care se marinează implica fel de fel de ingrediente pe care este dificil să le pui cap la cap atunci când eşti undeva în deplasare. Aşa că am apelat la două sortimente gata făcute. Se găsesc în pliculeţe, la supermarket.

Cum pregăteşti grătarul

Cum pregătești jarul pentru grătar

Cum pregătești jarul pentru grătar

Încă un hop de trecut, să faci jarul pe care se va face carnea. Ai nevoie de câteva surcele din lemn şi de cărbuni. Dacă nu ai surcele, atunci poţi apela la bricheti, pe care îi iei tot de la supermarket. Dar să presupunem că ai sucele. Începi prin a aprinde lemnul, să sperăm că este uscat şi că ia bine foc. Când lemnul arde adaugi cărbunii, pe rând, cu grijă, ca să nu stingi focul. În final cărbunele va începe şi el să ardă, mocnit, şi îl poţi împrăştia, astfel încât să fie uniform.
Când nu mai ai flacăra adaugi grilajul pe grătar, îl laşi să ardă un pic şi îl cureţi cu o perie de sârmă. Când poţi ţine mâna la câteva degete distanţă de grătar, fără să te arzi, gata, poţi aduce carnea.

Cum se face carnea

Cum faci carnea pe grătar

Cum faci carnea pe grătar

Partea cea mai dificilă a trecut. Nu îţi mai rămâne decât să pui carnea pe grilaj. Dacă mai ai cumva flacăra deschisă şi nu jar să nu pui, pentru că o arzi şi nu se pătrunde. Mai poţi să aştepţi sau să stingi flacăra cu un pic de apă. Se pune întâi carnea de porc, apoi cea de pui şi la final legumele, dacă ai.

Durează câteva minute până se face. Ai nevoie de o furculiţă, preferabil una specială, cu coada lungă, ca să o întorci să se pătrundă astfel bine pe toate părţile. Când este gata o pui într-un vas acoperit, să se păstreze caldă până când vă aşezaţi la masă. Ai grijă, ea se mai coace un pic şi după ce o iei de pe foc, aşa că nu o ţine prea mult.

Nu este greu, nu-i aşa? Gata cu salatele, fetele să treacă la făcut grătare!

, ,