Cum faci iaurt acasă

Cum faci acasa iaurt. Sursa foto

Cum faci acasa iaurt. Sursa foto

Eu mănânc foarte mult iaurt. Si de obicei îl cumpăr, cât mai simplu posibil. Există însă o situaţie în care nu îl mai cumpăr, ci îl fac în casa – şi anume când pot cumpăra lapte de ţară.

Pur şi simplu este atât de bun acest iaurt încât nu mai concep că aş putea să mănânc unul (aproape fără niciun gust, să recunoaştem) găsit într-un păhăruţ de plastic. Şi dacă ai acces la lapte de ţară poţi face iaurt oricând. Nu ai nevoie de mare lucru:

1 l lapte
2 linguri de iaurt / smântână
O oală de lut sau borcan sticlă. Nu prea contează în ce îl pui, se face în orice fel de oală.

Cum se face iaurtul de casă

Se fierbe laptele şi se lasa să se răcească.

Când este uşor călduţ pui 2 linguri de iaurt avut înainte, sau smântână, şi amesteci bine. Nu folosi iaurt sau smântână din comerţ pentru că îţi va ieşi ceva foarte apos. Cel mai bine ceri de la persoana care ţi-a dat laptele să îţi dea şi o lingură de smântână. Dacă foloseşti iaurt din comerţ ai grijă să scrie pe etichetă că are fermenţi activi.

Acoperi cu un capac.

Se va prinde într-o zi /două, în funcţie de cât de cald este în locul în care îl ţii. Dacă îl înveleşti într-un prosop / o pătură se face mai repede.

Rezultatul este un iaurt suficient de gros încât să stea în lingura atunci când îl iei.

Poţi păstra două linguri din acest iaurt pentru următoarea dată când vrei să prepari iaurt de casă.

Video

Mai jos poţi vedea cum se face iaurt dacă cumperi lapte din magazine, pasteurizat.

Probabil că ai auzit că există tot felul de aparate moderne pentru a face iaurt, dar adevărul este că nu ai neapărată nevoie de ele. Mult mai utilă îţi este o sursă bună de lapte de ţară.

, ,