Ai spune că nu este deloc dificil să faci o friptură de porc. Aceasta nu pare deloc atât de pretenţioasă precum cea de vită. Asta până te apuci şi realizezi că nu seamănă cu ceea ce ai mâncat deja. Este tare şi aţoasa şi doar foamea te face să mănânci ce ai în farfurie. Unde ai greşit?
Să vedem care sunt paşii pentru o friptură de porc perfectă.
Cum alegi carnea
Dacă alegi cotlet de porc cu tot cu os, atunci trebuie să ştii că acesta are mai multă grăsime. Însă aceasta grăsime este cea care dă savoare fripturii. Poţi să alegi şi cotlet fără os, întrucât aceasta se prepară mai uşor şi se mănâncă fără dificultate.
Ca să ştii cum să prepari carnea trebuie să ştii de unde anume provine. Din această cauză este indicat să iei carne de la un măcelar care îţi poate răspunde la întrebări şi nu una preambalata. Diferenţa constă în cât de rapid se face şi dacă este străbătută de ţesuturi, ceea ce o face mai dură. Dacă ai ales o bucată mai dura atunci este necesar să o marinezi înainte de preparare.
Ce înseamnă o carne organică de porc – în general înseamnă că porcul respectiv nu a primit antibiotice, hormoni sintetici sau pesticide. Şi hrana pe care a primit-o porcul a respectat aceleaşi principii. Este preferabil să cumperi organic, dacă poți,
Cum se pregăteşte carnea de porc
Cel mai adesea o facem friptură, folosind numai sare şi piper.
Este indicat însă să o marinăm înainte, dacă vrem să nu iasă prea dură. Dacă nu vrei să foloseşti alte ingrediente pentru marinare este suficient să pui bucăţile de friptură deja tăiate în apă cu sare, să le acoperi şi să le ţii în frigider pentru jumătate de oră înainte de a le pregăti. După ce le marinezi trebuie să le ţii la temperatura camerei jumătate de oră înainte de a le face, altfel exteriorul se va face mult mai rapid decât interiorul şi nu va ieşi o friptură bună.
Cât timp ia să faci friptura depinde de modul în care alegi să o faci. La cuptor poate să ia şi o oră. Pe grătar ia numai câteva minute.
Este indicat să mănânci porc? Este adevărat, porcul nu are deloc o carne slabă şi conţine o mulţime de colesterol. Însă îţi poate da 100% cantitatea de proteine de care ai nevoie, 19% din cea de potasiu, 55% din cea de vitamina B6 şi 22% din cea de vitamina D.