Cum faci scovergi cu cartofi, rețeta tradițională

Cum faci scovergi cu cartofi, rețeta tradițională
Cum faci scovergi cu cartofi, rețeta tradițională. Sursă foto: Canva

Acest aliment ne amintește cu siguranță de copilărie. Astăzi îți explicăm cum faci scovergi cu cartofi și care este rețeta tradițională.

Indiferent dacă le mănânci cu dulceață, cu zahăr, cu brânză și smântână sau chiar simple, reprezintă un deliciu la orice masă. Ai nevoie de câteva ingrediente, ieftine și la îndemâna oricui.

Rețeta tradițională de scovergi cu cartofi

Ca să iasă mai bine, cartofii trebuie fierți înainte. Acest preparat poate fi consumat în post, simplu sau cu dulceață, dar și în afara postului.

Un alt truc de care trebuie să țineți cont este întinsul turtelor înainte de prăjit. Acest proces se face cu mâna, nu cu sucitorul. Tocmai datorită formei neregulate obținute în acest mod ies mai pufoase.

Lista de ingrediente:

  • 500 grame de făină
  • 300 ml de apă călduţă
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 linguriţă de sare
  • câțiva cartofi mai mici
  • 7 gr drojdie uscată

Mod de preparare:

Se curăță cartofii și se pun la fiert. Când se răcesc, se dau pe răzătoare sau se pisează ca pentru piure, depinde de ce fel de cartof este. Într-un bol mai mare se amestecă drojdia uscată cu făina și cu sarea.

În apă se dizolvă bine zahărul, apoi se toarnă puțin câte puțin peste amestecul de drojdie, făină și sare, timp în care începeți să frământați. Se adaugă și cartofii, chiar înainte de apa îndulcită.

După ce aluatul nu se mai lipește de palme, se lasă la dospit până când volumul lui se dublează. Se împarte coca în mai multe bile de aluat, cam cât pumnul.

Ne dăm pe palme cu ulei, ca să nu ne lipim de cocă și începem să întindem turtițele cu mâinile. Înainte să facem asta, ungem puțin blatul sau masa cu puțin ulei, ca să alunece cum trebuie.

Atenție! Atunci când începem să le prăjim, trebuie întâi încins uleiul bine. Aceste scovergi cu cartofi nu se țin multă vreme la prăjit. Se fac relativ repede și trebuie întoarse de pe o parte pe alta.

, ,