Cum să îţi organizezi bucătăria

Sursa foto: miserv.net

Bucătăria este probabil cel mai aglomerat loc din casă. Nu există altul în care să fi strâns atât de multe lucruri. Şi pe toate trebuie să le avem la îndemână, doar să ne întindem să le luăm fără ca măcar să privim.

Acesta este lucrul de care trebuie să ţinem cont atunci când vrem să ne reorganizăm bucătăria, fie că suntem în varianta fericită în care vrem să cumpărăm o bucătărie nouă, fie că vrem să o facem mai eficienta pe cea pe care o avem deja.

Sursa foto: Winning Appliances

Pentru a organiza bine bucătăria trebuie să avem clar în minte ce anume facem în ea: păstrăm alimente (frigider / dulap), păstrăm vase de bucătărie, spălăm (chiuveta / maşina de spălat vase), pregătim (blat), gătim (cuptor / aragaz). Imaginea de mai jos va ajuta să vizualizaţi.

De ce este acest lucru important? Pentru că este mult mai uşor să folosim lucrurile din bucătărie dacă sunt împărţite pe zone. Şi dacă punem în fiecare zonă exact lucrurile de care avem nevoie. Oricât de mică ar fi bucătăria, aceste principii tot se aplică.

Exemple

Veselă este bine să stea cât mai aproape de maşină de spălat vase şi chiuveta. Pentru că este evident că le spălăm des.

Lângă blatul unde preparăm mâncarea să punem lucrurile pe care le folosim cel mai des: cuţite, suporturi pentru tăiat, boluri.

În zona de gătit ne sunt utile oale, tigai, palete, capace.

Unde să plasezi zona de preparare a alimentelor? Cât mai aproape de zona de gătit. Asigură-te că ai acest spaţiu îndepărtând lucrurile din această zonă. Nu ai nevoie aici nici de condimente, nici de boluri cu fructe, nici de aparat cu microunde. Lângă aragaz ai nevoie de o zonă unde poţi tăia şi mixa ingredientele.

Un alt lucru de care să ţii cont dacă vrei să te mişti cât mai repede în bucătărie este triunghiul de lucru. Şi anume cum poziţionezi una faţă de altă zonele pe care le utilizezi cel mai des: frigider, chiuvetă, aragaz. Ele ar trebui să formeze un triunghi ca să îţi fie cel mai uşor. Desigur, în funcţie de spaţiul din bucătărie, triunghiul de lucru variază. Dacă însă ai o bucătărie pe un singur perete, ai grijă să ai întotdeauna spaţiu între cele trei zone.

Video de mai jos, de la ikea, va arăta diferite variante ale triunghiului de lucru.

, ,