Cum să reduci din zahărul consumat zilnic


Noi, oamenii moderni, consumăm zahăr în cantităţi mult mai mari decât este benefic pentru organismul nostru. De ce? Pentru că este relativ ieftin şi ne place tuturor. Aşa că am ajuns să mâncăm zahăr chiar dacă avem impresia că alimentul respectiv nu este dulce. Comercianţii profita din plin de adicţia noastră ca să facă produsele mai atractive. Aşa că trezim cu zahăr în pâine şi în cam în orice conservă sau sos. De fapt în orice mâncare procesată. Putem să ne luăm un sandviş dar să fi consumat în pâine şi sos mai mult zahăr decât dacă am fi luat o prijitura.

Prin urmare, a reduce zahărul nu este chiar aşa de uşor. Implică în primul rând să citim etichetele, să nu ne lăsăm păcăliţi şi antrenaţi în cursa comercianţilor de a face mâncarea mai dulce şi mai grasă. Ar trebui să mâncăm maxim 10 linguriţe de zahăr pe zi. Credeţi că ne iese? Priviţi video de mai jos ca să vedeţi cât de departe suntem de asta (numai un pahar de suc fresh de portocale inseamna 8 lingurite de zahar):

Alimente care sigur au zahăr şi din care trebuie să consumi cantităţi mici:

Dulciuri
Nu ne putem feri cu totul de ele, nu vrem să ajungem să fim obsedaţi. Însă, treptat, putem să le reducem, să ne învăţăm organismul fără ele. Şi să ne luăm gustul dulce din fructe. De exemplu iaurt cu fructe şi cu nuci. Dar mai sunt şi prăjiturile pentru care se foloseşte puţin zahăr. De exemplu clătitele. Sau unele prăjituri făcute cu fructe. Sau cu miere.

Desert rapid cu susan si miere


Evident, fiind dulciuri, nu sunt complet lipsite de dulce, însă sunt alegeri mai bune decât altele.

Băuturi
Nu toate băuturile sunt duci, însă le preferăm pe acestea. Avem zahăr în sucul de fructe, în cafea, ba chiar şi în combinaţie cu alcool. Ca să nu mai spun de băuturile energizante. Iar dacă nu avem zahăr, avem glucoză, fructoza sau sucuri concentrate de fructe.

Soluţia este ca, dacă vrem neapărat suc, să-l facem acasă. Dar oricum, un suc conţine atât de multe fructe încât oricum vom consuma enorm de mult zahăr. Aşa că, şi mai bine, apă cu arome.

Detoxifiere într-un pahar cu apă

,