Trei pasi pentru a pune muraturile de toamna

E vremea mustului, a strugurilor, a nucilor, dar si a muraturilor preparate cu atentie si pastrate in camara pentru la iarna. Legumele de toamna sunt vedetelor sezonului, fie ca se afla inca pe tarabele taranilor din piete, fie ca stau asezate frumos in borcanul de muraturi. Acest procedeu al pregatirii muraturilor este unul destul de simplu, pe care il poti deprinde foarte usor si tu. Daca vrei ca din toamna aceasta sa iti pregatesti propriul borcan de muraturi, iata mai jos cateva instructiuni simple care iti  vor usura munca:

  1. Pentru un borcan de 10 litri, avem nevoie de urmatoarele cumparaturi de toamna: 3 kg de castraveti, 3 kg de gogonele, 1kg de morcovi, 1 telina, 1 conopida, 1 kg ardei capia verzi, 2 capatani de usturoi, 1 pepene rosu mic, cateva tulpini de marar cu tot cu flori, 2 radacini de hrean.
  1. Se spala legumele, se lasa intr-un bol la scurs, dupa care incepem sa la asezam in borcan. Primul se pune pepenele, putin usturoi si cateva tulpini de marar cu tot cu flori, apoi cateva bucati de telina taiata. Apoi, incepem cu primul strat, format din castraveti, un strat de gogonele, un strat de morcovi curatati si taiati pe lung sau rondele, un strat de de telina curatata si taiata, un strat de conopida taiata in buchetele, un strat de ardei copia verzi si un sfert din capatana de usturoi. Apoi, se repeta suprapunerea straturilor pana se umple borcanul. La final, punem de-asupra 1-2 radacini de hrean si cateva frunze de telina.
  1. Zeama de saramura se pregateste astfel: pentru un borcan de 10 litri avem nevoie de o saramura formata din 5 litri de apa in care am pus in prealabil 5 linguri de sare cu varf. Amestecam pana se topeste sarea. Pentru a nu mai fi nevoiti sa vanturam muraturile, aceasta zeama se fierbe timp de 30 de minute. Se lasa sa se raceasca, dupa care se toarna peste legumele din borcan. Se leaga gura borcanului cu celofan si se depoziteaza intr-un loc racoros. In maxim 2 saptamani, vom putea manca muraturi din borcanul pregatit chiar de noi!

, , ,