Despre adevărata calitate a vieţii

Ne gândim că ducem cu adevărat o viaţă bună dacă ne permitem cine ştie ce haine, dacă avem aparatura de ultima generaţie, dacă mâncăm la restaurante sau dacă plecăm în 3 excursii pe an în locuri chiar şi mai aglomerate decât cele în care trăim de obicei.

Numai că aici este vorba decât despre ceea ce ni se vinde încontinuu. Suntem atât de bombardaţi cu acest stil de viaţă care nu ne face niciun bine încât devenim robii lui. Calitatea vieţii înseamnă cu totul altceva.

Să trăieşti într-un loc care are un aer curat. Iar asta, dacă trăieşti într-un oraş mare, este foarte greu de obţinut. Dar tot este mai bine dacă alegi să mergi cu metroul în loc să stai în intersecţii, pe străzi, să inhalezi noxele tuturor maşinilor. Iar dacă nu poţi face o schimbare atât de majoră încât să te muţi, tot poţi face paşi mici cum ar fi să mergi prin parcuri de câte ori poţi, să îţi iei plante în casă.

Să ai acces la o apă de izvor. Cu toţii bem apa din recipiente de plastic. Este desigur minunat faptul că avem atât de uşor acces la apă curată. Însă ar fi minunat dacă am putea să facem să fie şi mai bine: să avem acces direct la o apă de izvor şi nu la o apă care a stat cu lunile în plastic.

Să găteşti cu fructe şi legume fără chimicale. Nu există mod mai bun de a-ţi proteja sănătatea decât gătind acasă şi cu ingrediente care au fost crescute în curtea din spatele casei. Nu pui în ele chimicale ca să crească din nimic mari şi frumoase şi fără gust. Este foarte simplu să faci cu ele o mâncare plină de savoare.

Să ai timp pentru tine. Trebuie la un moment dat să te opreşti din a munci pentru a achiziţiona lucruri. Şi să te ocupi de tine. Fie că stai să citeşti o carte sub un copac, fie că faci o oră de sport, fie că mergi la un masaj sau te întâlneşti cu persoanele dragi. Dacă ai timp pentru tine atunci înseamnă că duci o viaţă care este bună.

Să nu trăieşti în stres. Dacă eşti apăsat de povara grijilor atunci nu se poate vorbi despre o viaţă bună. Este adevărat că oamenii reacţionează diferit la problemele pe care le întâlnesc, că unii se îngrijorează mai mult decât alţii. De aceea trebuie să afli ce te ‘roade’ pe tine. Sunt ştirile cele care te panichează? Poate că ar trebui să renunţi la televizor. Sunt unii oameni din viaţa ta care îţi dau dureri de cap? Atunci încearcă să ai contact cât mai puţin cu ei. Te roade ce se întâmplă la serviciu? Atunci fă paşi concreţi, chiar dacă mărunţi, să îl schimbi.

Să nu fumezi, să nu bei mult, să dormi, să faci sport. Toate acestea sunt dovada de echilibru. Ele arăta că eşti suficient de mulţumit cu viaţa ta astfel încât să te îngrijeşti. Şi nu ai nevoie de tot felul de excese care să îţi demonstreze că te simţi bine. Nu ai nevoie de vicii ca să scapi de stres. Iar asta înseamnă că duci o viaţă foarte bună, chiar dacă nu trăieşti într-o casă cu etaj şi piscină si nici nu mananci la restaurant in fiecare zi.